Celjski folkloristi s slavnostnim koncertom obeležili 45 let delovanja (foto, video)


koncert-cfs-93
Zaključek koncerta.

Sobotni večer je minil v duhu praznovanja 45. obletnice Celjske folklorne skupine in s tem slovenske ljudske dediščine. Dvorana Celjskega doma je odmevala od ljudske glasbe, pesmi, vriskanja in plesnih korakov.

Ljubezen do ljudskega plesa in glasbe

Celjska folklorna skupina (CFS), ki deluje že od leta 1973, je sprva delovala pod okriljem Železničarskega prosvetnega društva France Prešeren in ZKO Celje. V želji po ohranjanju bogate ljudske zapuščine se plesalci in glasbeniki trudijo prikazati plese v njihovi čim bolj prvotni obliki. Njihov repertoar obsega najrazličnejše plese iz večine pokrajin Slovenije.

Dolgoletna pot ljudskega ustvarjanja jim je prinesla številne nagrade in priznanja ter jih je popeljala po raznih nastopih, koncertih in festivalih. Redno nastopajo tako doma kot v Evropi in občasno na drugih koncih sveta. Med drugim so obiskali Mehiko, Južno Korejo in Brazilijo.

Skupina trenutno šteje približno 35 članov in članic, skozi leta pa se jih je vse skupaj zvrstilo več kot 300.

koncert-cfs-14
Kolo iz Bele krajine.

Slavnostni dogodek …

koncert-cfs-58
Glasbena zasedba CFS-ja.

… se je pričel v čisti temi. Izza občinstva so se do odra s svečami v rokah sprehodile pevke in zapele gorenjsko ljudsko Le-to noč polno veselja. Plesni del so začeli plesi z Gorenjske, ki predstavljajo srečanje vaščanov dveh gorenjskih vasi, ki želijo pokazati svoj ples. Uvod v plese iz Bele krajine, ki je poznana po belih oblekah, Lepi Anki in kolu, je bila čudovita ljudska pesem Pastirče mlado. Z vzhodnoštajerskimi plesi se je predstavila gostujoča Folklorna skupina KD Rogoznica. Sledili so jim prekmurski plesi, med katerimi sta znana tkalečka, kjer fantje tekmujejo v pretikanju robčka pod koleni, in čardaš, ki je k nam prišel z Madžarske. Z venčkom prekmursko-goričkih viž je nastopila glasbena zasedba Celjske folklorne skupine, nazadnje pa so zaplesali koroške plese z naslovom Ko pridemo na sred vasi.

koncert-cfs-48
Utrinek iz goričko-prekmurskih plesov.

Koncert se je zaključil s čestitkami in lepimi željami folklornih skupin iz okolice Celja. Kar veliko članov in članic CFS je prejelo Maroltovo značko – priznanje JSKD ob večletnem aktivnem udejstvovanju na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti.

Dogodka se je udeležil tudi ustanovitelj skupine, Edo Gaberšek, ki je skupini namenil nekaj lepih besed. Podžupanja, Darja Turk, se je s simboličnim darilom zahvalila folkloristom za uspešno delo in poudarila, da ogromno prispevajo h kulturnem dogajanju v Celju.

Predsednica skupine, Verica Orešnik, je izrazila zadovoljstvo s koncertom, saj se je vse izteklo po načrtih. Ob tej priložnosti se je zahvalila vsem, ki so v teh letih prispevali svoj kamenček v ta folklorni mozaik.

“Vsak član, od ustanovnega, prvega člana, do vseh aktivnih še danes, smo pomemben del v tem obdobju. Vsak je bil vezni člen, da smo lahko danes praznovali in slavili tako pomemben jubilej.”

V kratkem jih čaka nastop v okviru Pravljičnega Celja 2018, kasneje pa turneja, seveda nekam v tujino. Kaj točno pripravljajo za naslednjo okroglo obletnico, ne vemo, si pa v prihodnje najbolj želijo novih članov.

Pogostitev ob koncu koncerta se je, kot se za folkloriste spodobi, prelevila v zabavo in trajala do poznih jutranjih ur. O lepem vzdušju na uradnem in neuradnem delu se lahko prepričate tudi sami. Vabljeni k ogledu bogate fotogalerije in video prispevka!

Video:

Fotogalerija:

T. Ž.