Celjski grad najlepši v Sloveniji

11. 01. 2014 11:28

DSC_0081Dvanajst slovenskih gradov je bilo uvrščenih lestvico najlepših gradov, ki so jo sestavili sodelavci znanih žepnih vodnikov po mestih ‘In your pocket’ v sodelovanju s pomočjo sodelavcev spletne strani gradovi.net. Po tem je bilo vse prepuščeno obiskovalcem spletne strani, ki so lahko glasovalni za najlepši grad.

Pri tem je vodstvo prepričljivo prevzel Stari grad Celje, ki je bil izbran za najlepšega. Brezkompromisno je premagal tudi Ljubljanski, Predjamski in Blejski grad. Drugo mesto je zavzel Velenjski grad, ki je prejel le 17 odstotkov glasov, sledi Predjamski grad z nekaj manj kot 12 odstotki glasov.

Stari grad Celje je sicer nekdanji grad in sedež grofov Celjskih. Leži na triadni vzpetini ob jugovzhodnem robu Celja, kjer reka Savinja v okljuku zavije v laško povprečno dolino. Danes poteka na gradu faza raznih večjih prenov, čez nekaj let bodo Evropski kulturni skladi, država, občina in druge ustanove, ki se s tem ukvarjajo, prenovile še Friderikov stolp, še delno neurejene zgodovinske zbirke, itd. V svojem času je predstavljal največjo utrdbo na slovenskem ozemlju.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
179 queries in 0,975 seconds.