Celjski kulturniki prejeli priznanja za svoje ustvarjalno in plodno delo (foto)


Sinoči je v Narodnem domu Celje potekala slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, kjer je Mestna Občina Celje podelila priznanja Celjske zvezde za dosežke na področju kulture.

Prestižno priznanje podeljujejo kolegij direktorjev javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveza kulturnih društev Celje in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Celje. Osrednja govornica na prireditvi je bila Danijela Brišnik, vodja celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.  

Slovesnost je spremljal kreativen kulturni program.
Slovesnost je spremljal kreativen kulturni program.

V svojem nagovoru je kritično izpostavila čudovito kulturno dediščino knežjega mesta: »Antična Celeia in srednjeveško Celje sta z bogastvom arheoloških ostalin, ki segajo ponekod do globine sedem metrov in več, posebna. Ne samo po bogastvu, lepoti in ohranjenosti ter količini arheoloških najdb. Tudi po težavnosti raziskav: potrebne so statične presoje objektov, ki jih ne moremo in ne smemo spodkopati, potrebno je varovanje izkopov, zaradi globin dela potekajo počasneje, arheološke ostaline, ki so nastajale stoletja, tisočletja pa so pravi palimpsest preteklih bivanj in težko berljive v prostorsko omejenih izkopih.

Seveda so pomembni dejavniki odločitve tudi tehnična izvedljivost, čas in denar. Pa vendarle znamo v Celju presoditi, kaj od odkritega je tako neprecenljivo, da je potrebno ohraniti zanamcem. Heraklejevo svetišče na Miklavškem hribu, razstavišče Mesto pod mestom in Knežji dvorec, del rimske kloake v Osrednji knjižnici Celje, rimska cesta, mestno obzidje, keltsko svetišče ob avtobusni postaji, krstilni bazenček na Gubčevi ulici, del zasebnih rimskih term v atriju Narodnega doma, del rimske vile z mozaiki na Glavnem trgu in del rimske vile s freskami na Muzejskem trgu.

Da delamo dobro, smo dokazali že večkrat, nazadnje kot prejemniki priznanj Slovenskega konservatorskega in Slovenskega arheološkega društva za projekt prezentacijskega paviljona na Glavnem trgu v letu 2017. In z odločbo Ministrstva za kulturo, sploh prvič izdano v Sloveniji, s katero  arheološkim odkritjem na Muzejskem trgu priznavajo izjemen pomen za Republiko  Slovenijo

Mesta pa ne bogatijo le zgodovinsko pomembni objekti, marveč tudi posamezniki, ki s svojim kulturnim doprinosom pustijo večen pečat v Celju. S svojim delom poskrbijo za širšo prepoznavnost knežjega mesta, prav tako pa prispevajo košček k mozaiku …

Lila Prap
Lila Prap
Celjske zvezde za nadarjene umetnike, ki navdihujejo s svojimi deli

Ob izvirnem kulturnem programu sta priznanji celjske zvezde za najvidnejše dosežke v preteklih letih prejela akademski slikar Mark Požlep in pesnik, igralec, mentor ter organizator Kristian Koželj, ki je prejel stoječe ovacije za svoj tankočuten in istočasno družbeno kritičen govor.

Predsednik komisije za podelitev priznanja celjske zvezde Slavko Pezdir je podelil priznanje celjske zvezde za življenjsko delo umetnici, ki je posvetila svojo žlahtno in prebojno umetniško nadarjenost najbolj iskrenemu delu umetniškega občinstva, otrokom. Mednarodno prepoznavna ustvarjalka številnih knjižnih uspešnic za otroke Lila Prap, katere dela se berejo v okoli 40 državah sveta, se je ob prejemu nagrade zahvalila prijateljem in bližnjim, ki so jo vselej podpirali na njeni ustvarjalni poti.

Slovesnost je tako obeležila slovenski kulturni praznik in se poklonila vsem umetnikom, ki s strastjo ustvarjajo in si tlakujejo prepoznavno ime, ne samo lokalno, marveč tudi globalno. Vabljeni k ogledu fotogalerije, v kateri smo ujeli nekaj utrinkov s podelitve priznanj.

Tina Ožvald