Celjski lutkarji s Škratofestom znova pilili znanje


Društvo Škratovo lutkovno gledališče Celje je predprejšnji konec tedna skupaj z Zvezo kulturnih društev Celje in celjsko območno izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti v Celjski kulturnici organiziralo dvodnevno izobraževanje oziroma ustvarjalno delavnico z naslovom Škratofest 2023.

Utrinek z delavnice; foto: DŠLGC

Namen in cilj delavnice je bil pridobiti novo znanje na področju lutkarstva, motivirati lutkovne ustvarjalce (predvsem vzgojiteljice, učiteljice, mentorje v društvih), jih spodbuditi k ustvarjanju ter lutkovno dejavnost implementirati v izobraževalni proces.

Škratolutke; foto: DŠLGC

Kot je sporočila Breda Stepan, je bila sobotna lutkovna delavnica posvečena procesu nastanka lutkovne predstave in izdelavi lutk na temo znanih pravljic in/ali na podlagi idej udeležencev.

Pri ustvarjanju lutk v različnih lutkovnih tehnikah in scenskih elementov sta z udeleženci svoje znanje delila Mateja Šušteršič (igralka – animatorka in lutkovna tehnologinja, mentorica) in Matevž Gregorič (samostojni lutkovni ustvarjalec, animator, režiser, avtor besedil, domač in mednarodni lutkovni mentor). Poudarek pri uporabi materiala je bil na odpadni embalaži (papirnati tulci, plastenke različnih oblik in velikosti, ostanki blaga, filca in volne, gumbi, lesene palice…). S pomočjo režijsko – dramaturškega koncepta so udeleženci ustvarili mini predstave.

Brane Vižintin; foto: DŠLGC

V nedeljo so se udeleženci spoznali s praktičnimi vajami o zakonitostih animacije pri različnih lutkovnih tehnikah (ročna lutka, javajka, namizna lutka…), katere je predstavil Brane Vižintin (lutkovni umetnik, igralec, animator, režiser, dobitnik številnih mednarodnih in slovenskih nagrad, med njimi tudi Župančičeve nagrade).

Svet lutkarstva je izjemen, pustolovski, ustvarjalen in nepredvidljiv. Nikoli se ne ve, kateri lutkovni junak nas popelje v svoj svet in nikoli več spusti iz svojega čarobnega objema.