Celjski Stari grad se je vrnil v srednji vek (foto, video)


Če vas je vedno mikalo življenje v srednjem veku, ste imeli minulo soboto izvrstno priložnost, da ga sami dožitive. Ob dnevu evropske kulturne dediščine je Zavod Celeia Celje priredil dan odprtih vrat na Starem gradu.

Dogajanje, ki se je začelo ob 10. uri dopoldne, so vodili vitezi in ostalo grajsko osebje, saj so obiskovalcem pripravili pravo doživetje srednjega veka. Vse se je začelo z uprizorjeno obglavitvijo zločinca, po čemer so se lahko tudi obiskovalci postavili v njegovo pozicijo. Prav tako so lahko ves čas preizkušali viteško opremo in se naučili veščin lokostrelstva.

Dogajanje je popestril tudi bruhalec ognja, za vrhunec pa smo si lahko ogledali tudi mečevanje dveh vitezov. Ob klepetu z grajsko gospodo so lahko obiskovalci izvedeli tudi veliko o trgovanju med srednjim vekom, saj takrat niso poznali monetarnega sistema, zaradi česar so si robo med seboj menjavali. Vzporedno z dogajanjem na prostem pa so v notranjih prostorih potekale delavnice kaligrafije, kjer so obiskovalci lahko spoznali zgodovino in razvoj srednjeveške pisave.

S pomočjo različnih materialov in pisnih pripomočkov so se mimoidoči lahko preizkusili tudi v pisanju. Utrip iz srednjeveške sobote na gradu si lahko ogledate v fotogaleriji.

[simpleviewer width=100% height=700 id=76]

f/t/v: Tina Ožvald