Celjski učenci in dijaki uprizorili broadwaysko klasiko Trinajst (foto in video)


muzikal_trinajst_celje_2016_1Sinoči je več kot 40 učencev II. OŠ Celje in dijakov Gimnazije Celje – Center na odru II. osnovne šole premierno uprizorili muzikal Trinajst. Gre za nov “celjski” muzikal, ki bi s sporočilnostjo in žarom mladih igralcev in ostalih sodelujočih kaj hitro lahko krenil po stopinjah izredno uspešnega izvirnega muzikala Veronika Deseniška, ki so si ga gledalci lahko ogledali v kar osmih ponovitvah.

Intenzivne priprave na največji glasbeno-gledališki projekt tega leta so dijaki in učenci obeh šol pričeli letos spomladi. Z majsko predpremiero muzikala, ki ga je izvrstno prevedla Anja Ivakič, so mladi nastopajoči takrat navdušili številne kulturne organizatorje iz regije, kar jim je zagotovo bila odlična popotnica za nadaljnje delo.

Muzikal Trinajst je delo ameriškega skladatelja Jasona Roberta Browna, govori pa o obdobju najstništva in odraščanja. Gledalce sooča s temami razumevanja in medkulturnega dialoga, vse skupaj pa dopolnjujejo pop-rock ritmi, ob čemer velja izpostaviti tako glasbeno zasedbo gimnazije The Takeover kot zbor in plesalke.

Zgodba govori o dvanajstletnemu Evanu Goldmana iz New Yorka, ki se mu je je tik pred njegovo bar micvo, starim judovskim obredom, kjer iz dečka postane mož, sesul svet. K temu je pripomogla ločitev staršev, selitev v podeželsko mestece in navezovanje novih prijateljstev. Evan se znajde v vlogi posrednika in povezovalca simpatij novih prijateljev, kar nemalokrat vodi v komične in razgibane in na trenutke celo tragične situacije.

muzikal_trinajst_celje_2016_2

V nekem trenutku Evanu uspe zbližati najpopularnejšo družbo na šoli, povabi jih celo na svojo bar micvo. Tu pa se znova pojavijo težave, s katerimi se srečujejo najstniki, od nenaklonjenosti, do zaljubljenosti v isto osebo in nenazadnje do usodnega poljuba, ki si ga v kinu ob grozljivki namesto s Kendro izmenjata Evanova prijatelja Brett in Archie.

Seveda se glavni junak trudi zmešnjavo spraviti v red, kar po eni strani prikliče številne komične, po drugi strani pa čisto življenjske situacije, s katerimi se gledalec mimogrede poistoveti. Po že skoraj odpovedani zabavi ob svoji bar micvi pa Evan vendarle spozna pomen pravega prijateljstva.

muzikal_trinajst_celje_2016_3

Muzikal bo po videnem zagotovo navduševal obiskovalce in ljubitelje tega žanra. Nocoj in v petek, 23. septembra, bodo nastopili v veliki avli II. OŠ Celje, predstava pa po besedah vodje projekta, Gregorja Deleje, že oktobra gostuje v Žalcu, novembra in decembra pa še v Velenju, Slovenskih Konjicah in v Laškem.

Vabljeni, da si v spodnjem video posnetku ogledate utrinke s premierne predstave, vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij.

eH

[simpleviewer width=100% height=700 id=1032]

dnevi-zabave-polsi-klik