Cinkarna v muzejskem prostoru o svoji vseprisotnosti


Muzej novejše zgodovine Celje bo do konca meseca gostil razstavo z naslovom: 145 let Cinkarne: kaj zares veste o naših izdelkih?”

Gre torej za razstavo, ki javnosti prikaže, da lahko izdelke z odtisom največjega celjskega podjetja najdemo tako v avtomobilu, kot v pralnem stroju, zdravilih in celo toaletnem papirju.

cinkarna_razstava_september_2018_1V prvem delu  razstave je predstavljen časovni trak vseh izdelkov, ki so jih v podjetju izdelovali v 145 letih. Vsak izdelek je grafično označen, če ga še izdelujejo ali ne. Vsebuje tudi kratek opis uporabe, nekaterim pa so dodane tudi originalne embalaže. Vsebino so nadgradili še z zgodovinskimi posnetki, izdelanimi pred približno 50 leti.

Osrednji del razstave predstavlja t. i. 3D hiša. V muzej so postavili predelne stene in oblikovali zunanje in notranje prostore hiše – vrt, predsobo, kuhinjo, kopalnico, dnevno sobo.

Izdelki Cinkarne Celje (CC) so dobesedno povsod okoli nas. Najdemo jih v ohišjih gospodinjskih aparatov, računalnikov, telefonov. So v avtomobilih, zdravilih, kozmetiki in ličilih. V barvah, pohištvenem okovju, papirju, …

cinkarna_razstava_september_2018_2»Izdelujemo na primer cinkovo žico, ki je potrebna za proizvodnjo kondenzatorjev, ti pa so vgrajeni v radie. Pohištveno okovje je narejeno iz cinkovih zlitin, ki jih proizvajamo v CC. Med našimi proizvodi je tudi žveplova kislina, ki se nahaja v vsakem avtomobilskem akumulatorju.

Proizvajamo gradbene mase kot npr. strojne omete, estrihe, hidroizolacijske premaze, lepila za keramiko, zaključni sloj za fasade, pa zaščitna sredstva za rastline, barvne koncentrate masterbatche, ki so sestavni del vsakega plastičnega dela, praškaste lake, s katerimi so polakirani gospodinjski aparati in številni drugi kovinski elementi. Nazorno smo prikazali tudi, iz katerih surovin in po kakšnih postopkih izdelujemo naš glavni izdelek titanov dioksid, ki je praktično povsod – v oblačilih, barvah, plastiki, zdravilih in kozmetiki, pnevmatikah, vsebuje ga celo wc papir,« je ob odprtju pojasnila tehnična direktorica CC Nikolaja Podgoršek Selič.

cinkarna_razstava_september_2018_3V tretjem prostoru je obiskovalcem na ogled film o proizvodnji danes in kako CC sodeluje z lokalnim okoljem.

Razstavo sta s prerezom traku odprla predsednik uprave CC Tomaž Benčina in župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Kulturni program sta popestrila Eva Vrečko in Gregor Deleja z Gimnazije Celje Center.

CC bo do konca leta svojo 145-letnico obeležila še z dvema odmevnejšima dogodkoma. Jeseni načrtujejo izvedbo taktične gasilske vaje v sodelovanju s Civilno zaščito Mestne občine Celje in Poklicno gasilsko enoto Celje, pred koncem leta pa bodo razglasili tudi rezultate krvodajalske akcije – letos je prvič potekala na ravni celega podjetja.

cinkarna_razstava_september_2018_4CC je trenutno vodilna v domačem kemijsko predelovalnem sektorju. Zaposluje približno 900 ljudi in letno ustvari več kot 189 milijonov evrov prometa, od tega skoraj 90 odstotkov na tujih trgih. Osrednji proizvodni  program predstavlja prodaja različnih tipov pigmenta titanovega dioksida (TiO2), ki ga zaradi optičnih lastnosti uporabljajo industrije lakov, barv, plastike, laminatov, papirja, … Dopolnjuje ga ultrafini titanov dioksid, ki ga kupci vgrajujejo v visokotehnološke izdelke (samočistilni sistemi, katalizatorji, sončne kreme, …). TiO2 vgrajujejo tudi v praškaste lake (lak brez organskih topil za zaščito in niansiranje različnih vrst materialov) in masterbatche (koncentrat dodatkov za vse vrste plastičnih materialov). Med vidnejšimi prodajnimi skupinami so še okolju prijazna zaščitna sredstva za rastline, proizvodi za gradbeništvo in proizvodnja sistemov za agresivne medije (gumiranje, tefloniziranje kovin).

*foto: Blaž Črepinšek

club1946-premium-klik