Dan splošnih knjižnic: pester program v Osrednji knjižnici Celje (video)


svetovni_dan_knjige_2Dan slovenskih splošnih knjižnic obeležujemo 20. novembra. Rdeča nit letošnjega praznovanja je “knjižnice povezujejo”. Seveda bodo praznik obeležili tudi v Osrednji knjižnici Celje, saj so medse povabili kar dva gosta. Na predvečer Dneva splošnih knjižnic je potekal pogovor s pesnikom, pisateljem, pevcem in publicistom Esadom Babačićem, na dan praznovanja, danes, pa bodo v Knjižnici pri Mišku Knjižku gostili večstranskega umetnika Matjaža Pikala.

Knjižnice postajajo center družbenega in kulturnega dogajanja
V nacionalni shemi ureditev knjižnic zavzemajo splošne knjižnice osrednje mesto tako po poslanstvu kakor tudi po številu članov. Seveda je njihovo osnovno poslanstvo posredovanje in izposoja knjižnih in neknjižnih gradiv, vedno bolj pa v ospredje stopa njihova sekundarna, a zato nič manj pomembna vloga.

Osrednje knjižnice s svojo dejavnostjo vedno bolj postajajo centri izobraževanja in vseživljenjskega učenja za vse generacije. Hkrati postajajo centri kulturnega življenja in identitete ter tako krepijo ponos in pripadnost lokalne skupnosti. Vedno bolj samoumevno postaja, da knjižnice izvajajo programe za vse starostne in druge profile obiskovalcev.

V Sloveniji je 58 osrednjih knjižnic, 263 izposojevališč, 13 bibliobusov (697 postajališčih v 589 krajih), 77 premičnih zbirk. V vseh naštetih si lahko izposodimo preko 11 milijonov gradiva.

Po podatkih OKC ima kar četrtina prebivalcev člansko izkaznico, knjižnice uporabljajo tudi drugi družinski člani imetnika izkaznice. Knjižnice letno beležijo preko 10 milijonov obiska, torej vsak prebivalec ali prebivalka približno 5-krat na leto obišče knjižnico; vsak uporabnik obišče knjižnico 13-krat.

dan_slo_knjiznic_2015

Med osrednjimi območnimi knjižnicami je tudi Osrednja knjižnica Celje, ki koordinira 12 knjižnic v 36 občinah. Območne knjižnice celjskega območja soustvarjajo dva projekta in sicer projekt Priporočamo! (skupna priporočila za branje) in Celjskozasavski.si (spletni biografski leksikon).

Slovenske splošne knjižnice si tako prizadevajo, da bi presegle podobo servisa za izposojo knjižnih in neknjižnih gradiv in bi vedno bolj postajale celostni centri kulturnega srečevanja lokalnih skupnosti. Prizadevajo si, da bi bile mirno in udobno okolje za zbrano učenje in raziskovanje, okolje, ki spodbuja skupinsko delo, prostor za izmenjavo informacij.

Temeljna načela pri teh prizadevanjih so enakovredna obravnava vseh uporabnikov, vključevaje marginalnih skupin in posameznikov s posebnimi potrebami ter medgeneracijsko razumevanje.

Seveda pa ostajajo zveste svojemu temeljnemu poslanstvu, saj so vse njihove dejavnosti v službi izobraževanja, ozaveščanja in informiranja, ki jih je moč povečati le s spremembo in razvojem bralnih navad uporabnikov.

O dnevu splošnih knjižnic je pred kamero spregovorila Polonca Bajc Napret iz OKC:

esad_babacic
Esad Babačić

Na predvečer dneva splošnih knjižnic pogovor z Esadom Babačićem
Esad Babačić je eden redkejših Slovencev, ki v prevladujočem monokulturnem položaju svojega izvora ni zakamufliral s spremembo mehkega ć v trdi č, temveč je prav zadnjih petindvajset let v intervjujih in dokumentarnih filmih vztrajno izpostavljal svojo dvokulturno naravo. Rojen je bil namreč v mešanem zakonu Bošnjaka in Hrvatice.

Številni Babačića poznajo kot Ustanovitelja in frontmena kultne punkovske skupine Via ofenziva (najudarnejša pesem “Proleter”). Gre seveda za vsestranskega človeka, med drugim je študent slovenistike, novinar, epizodni filmski igralec, kolumnist, avtor dokumentarcev, entuziast, ki je oživljal propadla košarkarska igrišča po Ljubljani, predvsem pa pesnik in pisatelj. Z gostom se je na predvečer dneva splošnih knjižnic pogovarjal Marijan Pušavec.

Dan splošnih knjižnic z Matjažem Pikalom

Matjaž Pikalo Foto: pomurec.com
Matjaž Pikalo
Foto: pomurec.com

Vsestranski ustvarjalec Matjaž Pikalo je poznan kot voditelj, pisatelj, igralec, glasbenik, športnik in še kaj bi se našlo. Piše za otroke in odrasle, ustvarja pesmi, kratke zgodbe, romane, dramska besedila in scenarije. Za svoja dela je bil večkrat nagrajen, 2002 je za knjigo Luža prejel nagrado Večernica, nagrado za najboljše mladinsko in otroško delo.

Matjaž Pikalo pripravlja danes, na dan splošnih knjižnic, literarni, glasbeni in gledališki nastop.

Presenečenja za bralce v OKC in krajevnih knjižnicah
Bralce bodo v OKC presenetili tudi med knjižnimi policami, kjer jih bodo čakale » Bukve na srečo« – vrečke presenečenja. Vanje bodo skrili tri knjige po njihovem izboru. Bralci si jih bodo lahko izposodili le pod pogojem, da vrečke ne bodo odprli pred prihodom domov. Drznejši med njimi se gotovo ne bodo mogli upreti skušnjavi.

dan_knjiznic_2015

Praznično pa bo tudi v krajevnih knjižnicah Vojnik, Štore, Dobrna in Šmartno v Rožni dolini. Najmlajše bralce bo namreč obiskal učeni kuža Miško Knjižko.

eH

tabu-klik