Del svetovno pomembnih žensk na razstavi v Ženevi tudi Alma M. Karlin


Delegacija Evropske unije v Ženevi skupaj z Gabonom je ? ?????? letošnje ??????̌???? ???????????? ????? ?̌????, pripravila razstavo/projekcijo #Women4Multilateralism s katero predstavlja ženske, ki so pomembno doprinesle k promociji multilateralizma in idealov OZN, človekovih pravic, razvoja, miru in varnosti, tako v preteklosti kot tudi sedaj.

Med predstavljenimi ženskami sta tudi dve Slovenki: ???? ?. ?????? in ????? ??????.

???? ?. ?????? (????-????) je bila pisateljica in novinarka, svetovna popotnica, ljubiteljska raziskovalka ter poliglotka. V letih 1919–1927 je prepotovala svet na način, kot nihče pred njo. Bila je ???????, ?????????, ????????????, ????̌????? ?? ?????????̌??? ?? ????. Na svoji življenjski poti, fascinantni za opazovalca, je presegla vse mogoče meje: presegla je meje telesnih omejitev, meje svojega spola, meje družbenega sloja, ki mu je pripadala, meje svoje skonstruirane nacionalne identitete, meje fizičnih razdalj, presegla je tudi meje duha časa. Še danes so zato njene ideje sveže in aktualne – pravzaprav so brezčasne – ter nagovarjajo in navdihujejo vedno večji krog ljudi.

???? ?. ?????? ?? ???? ?????? ??????????? ????? ?? ???? ??????????????. Menila je, da med njimi ni razlike, še zlasti ne z vidika kršenja človekovih pravic, omejevanja posameznikove osebne svobode. Za odločno, nepreračunljivo in javno izražanje svojih humanističnih pogledov in aktivno delovanje v času vzpona totalitarizmov 20. stoletja, je plačala izjemno visoko ceno. Ostala je brez svojega premoženja, brez vira prihodkov, brez dokumentov, bila je izključena iz družbe, umrla je v nepredstavljivi revščini. Ne glede na posledice, bi zagotovo podobno ravnala tudi danes. (???????? ??????? ???????)

Razstava s pomembnimi ženskimi liki bo projicirana tri večere (8. , 9. in 10. marca 2022) v ženevskem parku Bastillon, ki je priljubljen med lokalnim prebivalstvom. Prav tako je bila postavljena spletna razstava s predstavljenimi ženskimi liki. Ogledate si jo lahko tukaj.

vir: Pokrajinski muzej Celje