Predstava dijakov GCC "Diamant velik Kot Ritz" v Plesnem forumu Celje (foto)


Plesni forum Celje je tokrat gostil Have Fun Club, angleško gledališko skupono Gimnazije Celje-Center. Gledalci so si lahko ogledali novo premiero z naslovom Diamant velik Kot Ritz.

foto: Katarina Tadina
foto: Katarina Tadina

Z igro Diamant velik kot Ritz, kultno novelo enega največjih ameriških piscev 20. stoletja Scotta F. Fitzgeralda, se na odre knežjega mesta in Slovenije vrača uspešna dijaška angleška skupina Have Fun Club (HFC), ki na Gimnaziji Celje – Center (GCC) pod mentorskim in režijskim vodstvom prof. Karen Polimac Dobovišek deluje že od leta 1995.

Četudi je delo staro že skoraj sto let, je njegova tematika izjemno aktualna in gledalca sili v razmislek o pomenu materialnega bogastva in moralnih vrednot. Glavni junak John Unger iz Hadesa (Had: pekel) ljubi denar in se rad druži z bogatimi. Z veseljem sprejme povabilo precej skrivnostnega sošolca za obisk na ogromnem, bogatem posestvu. John kmalu spozna, da je s posestvom, ki leži ob diamantni gori, marsikaj hudo narobe. Na njem žive sužnji, čeprav je čas suženjstva že davno mimo, in obiskovalci, ki posestva ne smejo zapustiti, da ne bi razkrili skrivnosti o bajnem družinskem bogastvu. Mladi družinski člani Percy, Jasmnine, Kismine strežejo le lastnemu egoizmu in izhajajo iz dejstva, da nujno potrebujejo zabavo in obiskovalce, ne glede na to kaj se kasneje zgodi z  njimi.

foto: Katarina Tadina
foto: Katarina Tadina

Bistvo besedila, ki sta za oder prilagodili prof. Karen Polimac in nekdanja dijakinja ter članica HFC Katarina Čakš,  je ravno v tem, da o moralnih vrednotah nihče ne razmišlja, saj vse druge, etične vrednote izniči tisto, kar predstavlja »diamant«. Mednje sodi, žal, tudi človeško življenje.

foto: Katarina Tadina
foto: Katarina Tadina

Predstava v celoti je bila nedvomno nekaj drugačnega od tega, kar smo navajeni gledati na slovenskih odrih. Uporabljena projekcija, delo akademskega slikarja in multimedijskega umetnika Andreja Kamnika ter avtorska glasba dijaka Matica Doklerja sta dajala predstavi poseben pečat. Nedvomno je bilo marsikomu zanimivo poslušati dialoge v angleškem jeziku, kar verjetno še dodatno razloži napolnjen prostor Plesnega Foruma.

foto: Katarina Tadina
foto: Katarina Tadina

Glavne vloge so prevzeli nadebudni gimnazijci, ki jim dramsko ustvarjanje v tujem jeziku predstavlja še poseben izziv – John Unger (Klemen Kramar), Percy Washington (Rok Gorenšek), Mr. Bradock Washington (Zaim Benjamin Šehovič), Ms. Washington (Janja Trnovšek), Kismine Washington (Veronika Steiner), Ms. Unger (Janja Trnovšek), Mr. Unger (Tea Vok), Voices (Tea Vok, Janja Trnovšek, Veronika Steiner).

 

 

Vabljeni k ogledu fotogalerije mlade fotografinje Katarine Tadina.

[simpleviewer width=100% height=700 id=532]

K. S.

cambo_agusevi_klik