Dijake obiskal priznani pesnik, prevajalec in esejist


Včeraj so na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje gostili pesnika, prevajalca, esejista in urednika revije za poezijo in poetično Poetikon, Ivana Dobnika.

Pesmi v Celju rojenega avtorja so prevedene v francoščino, angleščino, nemščino, italijanščino, poljščino, češčino, slovaščino, srbščino, hrvaščino, bolgarščino, beloruščino, norveščino, danščino, latvijščino in romunščino. Doslej je izdal devet knjig poezije in poetične proze, več je tudi prevedenih.

Pogovor je moderiral dr. Zoran Pevec, prav tako pesnik, esejisti in urednik. Kot so zapisali, je ta na šaljiv način uspel zapeljati sogovornika v težke filozofske debate o brezčasju poezije, pomenu branja temeljnih del svetovne književnosti in veličini narave, ki izginja.

Na dogodek so povabili najboljše bralce na šoli in dva razreda, 1. c in 3. d, ki izstopata po obiskovanju knjižnice in literarnem ustvarjanju.

Ravnateljica je v uvodnem govoru mlade prijazno opomnila, da je branje nujno, da lahko živimo uspešno in polno življenje.

Na prireditvi so Staša Kantoci, 1.b, Valentina Višnar Jernej, 3. b, Nina Jurjec, 3. b, Daša Slivnikar, 3. d, Žiga Maček, 3. d,  prejeli pohvale za sodelovanje na 5. internem literarnem natečaju Moja misel, Martina Kostadinova iz 3. d pa je prejela priznanja in knjižno nagrado.

Dogodek so glasbeno obogatili člani zasedbe Glog s klavirsko spremljavo profesorja Berdena. Vito Nick Modic, 1. d, je prisotne očaral s skladbo Kaj ti je deklica, ki jo je zaigral na saksofon, Daša Slivnikar, 3. d, Urška Korenjak, 3. b pa sta čudovito zapeli pesem Lepa si. Na kahonu ju je spremljala Zara Tamše, 2. ktc.