Dinamična 60. leta v Celju presejena skozi oči arhivistov (foto)


V celjskem zgodovinskem arhivu je od četrtka na ogled nova v seriji razstav Dekade. Tokrat se devet soavtorjev posveča obdobju od leta 1960 do 1969. Razstavo o šestdesetih letih prejšnjega stoletja v Celju spremlja tudi katalog, katerega obsežen del slikovnega gradiva pripada fototeki nekdanjega novinarja Milana Božiča. Razstava bo na ogled do konca maja prihodnje leto.

Po obdelavi 90., 80. in 70. let ZAC sedaj predstavlja četrto izdajo projekta skozi katerega skuša zaobjeti posamezno desetletje v drugi polovici prejšnjega stoletja, kar je samo po sebi zahtevna naloga. Vsak od soavtorjev se je posvetil določenemu tematskemu področju: Hedvika Zdovc, Sonja Jazbec (uprava), Anja Prša (pravosodje), Bojan Himmelreich (družbenopolitične organizacije, kultura), Jože Kranjec (gospodarstvo), Vesna Kočevar (vzgoja in izobraževanje), Bojana Aristovnik (zdravstvo), Borut Batagelj (šport) in Aleksander Žižek (Zgodovinski arhiv Celje).

zac_dekade60_2018_kolaz

Projekt v ospredje postavlja arhivsko gradivo in ga želi umestiti v funkcijo kamenčka, ki bo skozi interpretacije preteklosti nekoč izrisoval mozaik dogajanja in predvsem razumevanja šestdesetih let.

V ZAC niso imeli namena, da bi skozi izbor gradiva vzpostavili celosten vpogled v obravnavani čas, ampak prej nasprotno, skozi posamezne kose gradiva dopolniti sliko in razumevanje tega časa. Zato je morda kdo tudi presenečen, da katalog ne odraža vseh gibanj in sprememb, ki so jih šestdeseta pregovorno prinesla v oblikovanje svetovnih nazorov ali življenjskega sloga povojne generacije.

zac_dekade_60_splavarV izboru so izpostavljeni tudi fragmenti, ki odražajo mikrozgodovino in prepoznavajo vsakdanjik (in praznik) skozi perspektivo malega človeka. Če prvi pogled (od zgoraj) bolj uvedejo besedila v poglavjih, se drugi pogled (od spodaj) bolj prepozna v izboru gradiva, ko skozi slikovne podobe spregovori »duh časa«.

Na naslovnici kataloga je kip splavarja – eden od vodilnih motivov predstavitve dekade – je simbol mesta, ki je bil postavljen ob zaključku velikih regulacijskih del na Savinji leta 1961. Kip je bil ob postavitvi obrnjen k reki, v zadnjih letih pa ji kaže hrbet.

Pri ZAC pozivajo občane, da jim v zvezi z vsemi obravnavanimi dekadami posredujejo material, ali ga zgolj objavijo na družabnih omrežjih (facebook, instagram, twitter). Za 60. leta je tako v uporabi ključnik #dekade60. Po njihovem arhiviranja danes namreč ne moremo več  razumeti zgolj kot hrambo gradiva, ampak kot proces, ki po eni strani pripomore k boljšemu razumevanju preteklosti, po drugi pa k učinkoviti rabi informacij v sedanjosti.

Razstava na Teharski 1 bo na ogled do maja 2019.

zac_dekade60_kolaz2

bR