Dnevi Komedije 2012: Iztok Mlakar v vlogi Sljehernika zabaval celjsko občinstvo


Nekako na sredi festivala Dnevi komedije, v soboto 17. marca, so v gledališču Celje gostovali Primorci. Gledališče Koper je uprizorilo komedijo Sljehrnik režiserja Vita Tauferja. Avtor besedila je primorski igralec in kantavtor Iztok Mlakar, ki je poznano zgodbo o Sleherniku priredil za sodobni čas in jo povedal v verzih.

Jože Sljehernik (igra ga Mlakar) je bogat človek, ki mu ni težko lagati, krasti, izdati prijatelja, ko mu ta več ne koristi, na cesto spoditi svoje mame v trenutku, ko ta nanj prepiše svoje premoženje, se po usluge odpraviti k prostitutki, mimogrede pa še klošarja oropati vsakršnega upanja v boljši jutri. Nekaj pa se v njem vendarle premakne, ko ga, po ponesrečeni izkušnji z drogo, obišče Smrt.

Posebnost komedije je, da je v celoti odigrana v verzih, pa tudi brez pevskih vložkov ne gre. Večina likov ima svojo pevsko točko, glavni lik jih ima celo več. Ves čas so na odru trije glasbeniki, ki s klavirjem, tolkali in bas kitaro dogajanje spremljajo z zvočnimi efekti, glasbeno podlago, sploh pa med pevskimi vložki nastopajočih. Torej gre pravzaprav za muzikal.

Če temu dodamo še posrečeno satiro sodobne družbe z nekaj situacijske komike, dobro igro in poseben čar primorskega dialekta, je razumljivo, da je bila predstava razprodana. Ponovili so jo tudi v nedeljo, 18. marca, v sklopu spremljevalnega programa festivala.

Lucija Čakš
(foto: www.sng-ng.si)