Dnevi komedije v SNG Celje 2016: podelitev nagrad in stand up Staro za novo (foto, video)


DSC04769Preteklo soboto je v SLG Celju potekal zaključek jubilejnega 25. festivala Dnevi komedije. Tekom večera so podelili nagrade za naziv žlahtna komedijantka, žlahtni komedijant, žlahtni režiser in žlahtna komedija leta, Tin Vodopivec in Boris Kobal pa sta preko stand up komedije Staro za novo zbrane v okviru festivala še zadnjič nasmejala.

Pisalo se je leto 1992, ko se je Slovensko ljudsko gledališče Celje na pobudo igralca Marjana Bačka odločilo, da v goste povabi še druga gledališča, ki gojijo komedijo. Od takrat dalje mesto Celje že 25 let zapored obiskujejo različni gledališki ansambli, ki s svojimi izvedbami komedij navdušujejo gledalce in poskrbijo za njihove smejalne mišice.

Letos so si ljubitelji komedije v sklopu abonmaja lahko ogledali 8 predstav: slovensko komedijsko noviteto izpod peresa Gašperja Tiča Trio, slovensko dramatizacijo norveške uspešnice Elenda Loeha Divjak, Molièrovo klasiko Tartuffe, komedijo avstrijskega avtorja Daniela Glattauerja Čudežna terapija, grotesko rusko-ameriškega Nobelovca Josifa Brodskega Demokracija, tretjo uspešnico Iztoka Mlakarja Pašjon, slovensko noviteto Vinka Möderndorferja Nostalgična komedija in songdramo Večno mladi.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali direktorica Osrednje knjižnice Celje Polona Rifelj, režiser Jaka Andrej Vojevec in gledališki kritik Slavko Pezdir (predsednik žirije), so žlahtne nazive letos podelili slednjim nagrajencem:

Žlahtna komedijantka 2016

Mateja Pucko za vlogo Gospe Pucko v songdrami Erika Gedeona Večno mladi v izvedbi Drame SNG Maribor

Žlahtni komedijant 2016

Iztok Mlakar kot avtor komedije in glasbe za predstavo Pašjon v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper ter interpret Hudiča kot prvega igralca in navdihovalca vsega komedijskega dogajanja

Žlahtni režiser 2016

Sandy Lopičić za slovensko praizvedbo songdrame Erika Gedeona Večno mladi v izvedbi Drame SNG Maribor

Žlahtna komedija 2016

Večno mladi Erika Gedeona v režiji Sandyja Lopičića in izvedbi Drame SNG Maribor

Žlahtna komedija po izboru občinstva: Večno mladi Erika Gedeona v režiji Sandyja Lopičića in izvedbi Drame SNG Maribor, ocena 4,8992

page

Letošnji komedijanti in komedijantke večerov po izboru občinstva so:

–        Uroš Smolej v TRIU;

–        Primož Pirnat v DIVJAKU;

–        Ana Facchini v TARTUFFU;

–        Tjaša Železnik v ČUDEŽNI TERAPIJI;

–        Jernej Šugman v DEMOKRACIJI;

–        Iztok Mlakar v PAŠJONU;

–        Anica Kumer in Evgen Car v NOSTALGIČNI KOMEDIJI;

–        in Mateja Pucko v VEČNO MLADIH.

Podelili pa so tudi nagrado Žlahtno komedijsko pero, ki skuša slovenske dramatike spodbuditi k ustvarjanju novih kvalitetnih komediografskih besedil. Izmed 16 prispevkov je komisijo s svojim delom navdušil avtor komedije Grenlandija, režiser in dramatik Vinko Möderndorfer. V svoji obrazložitvi so zapisali, da avtor komedije Grenlandija v razgibanih, duhovitih in tekočih dialogih prepleta komedijo in družbeno angažirano satiro, na komičen način razkriva anomalije sodobnih intimnih in družbenih odnosov ter nam ponuja vpogled v sodobno slovensko stvarnost.

Za konec sta zbrane gledalce do solz nasmejala Tin Vodopivec in Boris Kobal. Njuna stand up predstava Staro za novo se na sproščen in duhovit način loteva večne tematike sinergije mladih in starih, (ne)sprejemanja moderne tehnologije in (ne)soočanja s hitrim tempom življenja – pa tudi aktualne teme zapuščine ene generacije drugi.

DSC04780

Za konec vabljeni še k ogledu priložene fotogalerije in videa govora upravnice SLG Celje, mag. Tine Kosi.

[simpleviewer width=100% height=700 id=951]

Kristina Strašek

polsi-malice-zon-3