Dnevi kulture 2012 in Celjski pust 2012: obet pestrega in zanimivega dogajanja (video)


V Celje v mesecu februarju prihajajo Dnevi kulture 2012, Celjski pust ter zanimivo dogajanje na področju glasbe, saj v Celje prihaja svetovno znani violinist Stefan Milenkovich. Na tiskovni konferenci Zavoda Celeia Celje so podrobneje predstavili letošnje pestro prireditveno dogajanje. Podrobnejši razpored prireditev ob dnevih kulture najdete  v koledarju dogodkov na Celje.info .

Tako se 6. februarja že četrto leto zapored pričenja sklop prireditev, ki jih organizirata Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje, pod skupnim imenom Dnevi kulture 2012. Rdeča nit letošnjega programskega dogajanja je po besedah Jerneje Kolar, ki je na novinarski konferenci podrobneje predstavila osemdnevno dogajanje, usmerjena v spoznavanje zares pestre programske ponudbe celjskih kulturnih institucij, s poudarkom na galerijski in muzejski ponudbi. Prvič je v dogajanje vključen tudi izjemna kulturno-umetniško programska ponudba, ki se odvija v okviru tradicionalnega Kulturnega maratona I. gimnazije v Celju.

Jerneja Kolar

Celjani so že v preteklih letih pokazali, da z velikim zanimanjem prisluhnejo “drugače upovedanim” mestnim zgodbam, ki jih na svojih, sedaj lahko zapišemo že tradicionalnih vodenjih, predstavlja umetnostni zgodovinar Matija Plevnik. Letošnje vodenje, ki bo na sam kulturni praznik v sredo, 8. 2. 2012 ob 10.00 (zbirno mesto Celjski dom, Krekov trg 3), bo zaradi zanimanja in rdeče niti usmerjeno v spoznavanje umetniškega utripa mesta ob Savinji. Vrhunec bo vodstvo doživelo z vodenim ogledom razstave Franca Purga in Tomaža Črneja, Celjanov, ki sta že vrsto let pomemben člen celjskega kulturno-umetniškega življenja, a hkrati s svojimi deli že predstavljata prepoznaven segment širšega evropskega kulturno-umetniškega ustvarjanja.

V letošnjem letu se bodo lahko Celjani kar dvakrat podali na potep po enem najlepših in najmogočnejših slovenskih srednjeveških gradov, Starem gradu Celje. Brezplačen obisk Starega gradu Celje bo na sam kulturni praznik, 8. 2. 2012, od 9.00 do 17.00 in v nedeljo, 12. 2. 2012, od 9.00 do 17.00, ko se bodo obiskovalci lahko ob 14.00 pridružili brezplačnemu vodstvu po Starem gradu Celje, ki bo zaokrožen z nepozabnim srečanjem z Barbaro Celjsko in Hermanom II. Celjskim.

Otroci si bodo lahko skupaj s starši v torek, 7. februarja in v petek, 10. februarja 2012, ob 17.00, v Celjskem domu ogledali brezplačno lutkovno predstavo Hej, to je moj popek, ki jo Zavod Celeia Celje organizira v sodelovanju s Škratovim lutkovnim gledališčem Celje. V soboto, 11. 2. 2012, ob 11.00, pa se bodo lahko v Pokrajinskem muzeju Celje udeležili brezplačne ustvarjalne delavnice Mali vojščaki rimske Celeje (organizatorji prosijo za predhodne rezervacije).

Celjski mladinski center vabi k ogledu predstave Potovanje po Prešernu v ponedeljek, 6. 2. 2012, ob 19.30 in v petek, 10. 2. 2012, ob 20.00, na predstavo Za dva groša fantazije. Vsak dan, od 6. do 13. 2. 2012, v dopoldanskem času, vabi k obisku Kulturni maraton I. gimnazije v Celju, katerega izjemno dodelana programska ponudba ponuja zanimiv vpogled v umetniško ustvarjalnost gimnazijcev.

Kot vsako leto bo Mestna občina tudi letos organizrala Osrednjo slovesnost ob Slovenskem kulturnem prazniku, ki bo v Narodnem domu v ponedeljek, 6. 2. 2012 ob 19.30.

Na sam Kulturni praznik, 8. 2. 2012, bo v Muzeju novejše zgodovine Celje in v Pokrajinskem muzeju Celje možnost brezplačnega vpogleda v bogato in raznoliko programsko ponudbo (vodstva, delavnice …). Pokrajinski muzej Celje bo v četrtek, 9. 2. 2012, ob 18.00, organiziral brezplačno predavanje, na katerem bo Jure Krajšek spregovoril o Novih spoznanjih o rimski Celeji. V soboto, 11. 2. 2012, ob 11.00, pa Pokrajinski muzej Celje obiskovalcem ponuja možnost brezplačne udeležbe na javnem vodstvu po razstavi Celeia – mesto pod mestom.

CELJSKI PUST 2012

Snežana Gabrovec

Snežana Gabrovec, referentka za prireditve Zavoda Celeia Celje, je najprej poudarila, da bo v letošnjem letu osrednji dogodek Celjskega pusta potekal po čisto novem konceptu. Letos tako ne bo pustne povorke, pač pa bo, ob pomoči Radia Antena Štajerska in moderatorjev Anteninega Zajtrka prvakov, v torek, 21. 2. 2012, ob 15.30, prvič izveden dogodek na prostem: pustno rajanje za vse generacije na Glavnem trgu. Glavni trg bo tudi lokacija, na kateri bodo lahko Celjani na pepelnično sredo prisostvovali pokopu pusta, ki ga že nekaj let izvaja KUD Svoboda Zagrad Celje, v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje.

Srečko Mastnak

O slednjem je več na konferenci povedal Srečko Mastnak. Dogodek se bo začel ob 16.00 “pri zvezdi” s povorko in se bo nadaljeval do prireditvenega prostora, kjer bodo opravili pokop. Mastnak napoveduje pestro dogajanje, povabljena je godba na pihala in člani KUD Klopotec iz Haloz, ki se zadnja leta redno udeležujejo pokopa v Celju.

Odločitev, da se prireditev prestavi na Glavni trg, se je porodila tudi zaradi tega, ker Glavni trg predstavlja izjemno atraktivno prireditveno območje v mestnem središču, ki je, kot osrednje prizorišče Pravljičnega Celja, postalo prepoznavno tudi med samimi prebivalci mesta. Med prispeli maskami bo Pustna komisija izbrala najlepše in jih seveda tudi nagradila, prav tako bo na prizorišču potekala razglasitev najlepše pustno urejenih gostinskih in trgovskih lokalov, ki bodo prav tako prejeli nagrade.

Poleg moderiranja bo dogodek spremljala tudi glasba. Tokrat bo zanjo poskrbel ansambel Zakapane.

Nenad Firšt

Za konec je Nenad Firšt, umetniški vodja glasbene dejavnosti in producent glasbenega programa predstavil prihajajoči koncert svetovno znanega violinista Stefana Milenkovicha, ki se bo zgodil v torek, 14. februarja, ob 20.00, v Celjskem domu.

Umetnik, ki ga večina pozna kot karizmatičnega violinista, se bo na Valentinovo predstavil v popolnoma drugačni vlogi, v vlogi strastnega tanguerosa. V Celju bo nastopil skupaj odličnim slovenskim virtuozom na klavirski harmoniki Markom Hatlakom, pridružili se jima bodo vrhunski glasbeni solisti, zbrani v sestavu Ars Tango (Marko Korošec – kitara; Luka Herman Gaiser – kontrabas; Mladen Delin – klavir; Primož Vidovič – tenor; Ana Delin – sopran ; Uroš Andič in Mateja Juvan – ples.

Obiskovalci bodo lahko uživali v zares izjemnem glasbeno-scenskem eksperimentu, ki jih bo zasnovan kot nepozabno popotovanje, popeljal od starega Tanga Vieha gostiln in bordelov do Tanga Nueva, modernega tanga, in s tem omogočil enkratno doživetje strastne milonge.

Obeta se torej pestro februarsko dogajanje, ki bo zadostilo skoraj vsakemu okusu, tudi najzahtevnejšim obiskovalcem.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer je o Dnevih kulture 2012 podrobneje spregovorila Jerneja Kolar, referentka za stike z javnostjo Zavoda Celeia Celje.

Podrobnejši razpored prireditev ob dnevih kulture najdete  v koledarju dogodkov na Celje.info .

v/t/f: Egon Horvat