»Dobimo se v mestu« – rokodelci knežjega mesta poživili središče Celja (foto, video)

30. 09. 2017 23:18

Obiskovalci centra so lahko v soboto dopoldne slišali bučno dogajanje in kaj hitro jih je pot zanesla na Glavni trg. S prireditvijo je Zavod Celeia želel obuditi spomin na čase, ko je bila obrtna dejavnost v mestu bolj prisotna.

Obrtniki, gostinci in umetniki – nekateri med njimi še danes ustvarjajo na Gosposki ulici – so mimoidočim predstavljali svojo dejavnost in ponujali svoje izdelke, ki jih opišejo besede »domače«, »zdravo«, »unikatno« in »kvalitetno«.

Stojnice so ponujale mnogo različnih izdelkov.
Stojnice so ponujale mnogo različnih izdelkov.

Pisane in dobro založene stojnice različnih društev oziroma podjetij so privabile precej ljudi. V raznoliki ponudbi so si obiskovalci lahko ogledali posamezne spretnosti obrtnikov: izdelavo copat in različnih pripomočkov, obdelavo lesa, tiskanje in podobno. Moderator programa je vsakemu dal priložnost, da obiskovalce nagovori z mikrofonom in pove več o svoji dejavnosti.

Med njimi so bili gostinci in obrtniki, ki še danes ustvarjajo na Gosposki ulici: Božidar Bašič – inovativne rešitve – QL promo (EK), Frizerstvo Aleksandra, Esentija, Atelje Klara, Socio, Čevljarka Lučka Kolar, trgovina Čebel’ca, Čevljarstvo Kumer, Cvetličarna Sandra, Adamas, Frizerstvo Zoran Hair Team, Aiva ključi, Atelje Klara,

Veste, koliko novih stvari lahko naredite iz svojih starih kavbojk?
Veste, koliko novih stvari lahko naredite iz svojih starih kavbojk?

Jolanda Thaler, Plesni val, kavarna Leonardo, gostilna Pri prijatlih, Kavarna Oaza in druge.

Ustvarjalci festivala RECI: DESIGN so predstavili knjigo z naslovom RECI: DŽINS DESIGN. V njej avtorji predlagajo 10 inovativnih idej za predelavo odpadnega džinsa z natančnimi navodili postopka izdelave. Veliko pozornosti je pritegnil prikaz starega tiska Manufakture Janez, kjer so obiskovalci spoznavali zakonitosti knjigoveštva, nekdanje metode tiskanja in kaligrafsko pisavo. V sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje – »Živeti v Celju«) se je predstavila še klobučarska delavnica in trgovina Tomažin.

Kaligrafska pisava zahteva posebno pero.
Kaligrafska pisava zahteva posebno pero.

Celotno dogajanje je glasbeno popestril multi-inštrumentalist Yanu (Jan Tomšič) s svojo skupino, vmes pa so zaplesali mladi plesalci iz Plesnega vala. Sočasno se je na isti lokaciji odvijal sejem »Podeželje v mestu«, na katerem se da kupiti in degustirati dobrote iz slovenskega podeželja. Za pozitivno energijo je poskrbelo še toplo sončno vreme in tako je jesenska prireditev minila v lepem vzdušju.

 

T. Ž.

 

Vabljeni še k ogledu videoposnetka in …

 

… fotogalerije!

neprilagojeni-polsi-klik

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
423 queries in 14,865 seconds.