Džjezz 2014: Extra Big Band z mladimi celjskimi solisti (foto, video)


Extra Big Band
Extra Big Band

V četrtek se je začel jazz festival Džjezz, ki vsako leto v knežje mesto privabi številne ljubitelje jazz-a. Tudi letos ni bilo nič drugače, kar je dokazal že prvi večer letošnjega Džjezz-a, ki ga je v Mestnem kinu Metropol otvoril Extra Big Band z mladimi celjskimi solisti pod dirigentsko taktirko Bojana Logarja.

Extra Big  band deluje pod okriljem Glasbene šole Celje  že devetnajsto leto. Pobudo za ustanovitev orkestra je dala glasbena šola in tako je sprva nastala manjša zasedba, ki se je s časom formirala v pravi Big band. Prvih pet let je Extra band vodil g. Albert Zavaršnik, ki je bil tudi eden izmed pobudnikov za formiranje takšnega sestava. Leta 2000 je taktirko prevzel g. Bojan Logar in uspešno nadaljeval z vodenjem banda. Sestavljen je iz dijakov in učencev nadstandardnega programa Glasbene šole Celje. Repertoar zavzema široko paleto Big bandovske glasbe, ki sega vse tja od jazzovskih standardov in klasičnega swinga, preko latino glasbe, pa vse do rocka, popa in funka.

Dirigent Bojan Logar
Dirigent Bojan Logar

Extra Big Band ima tudi “extra” dirigenta, Bojana Logarja, saj s svojo karizmo in ljubeznijo do glasbe zasedbi daje tisto pravo dodano vrednost, ki je skrivna začimba njihovega uspešnega delovanja. Za piko na i pa je Extra Big Band igral zudi z mladimi celjskimi solisti, saj so se jim na odru pridružili tudi Nuša Ofentavšek, Amadea Begovič in Aljoša Jurkošek.

Nuša Ofentavšek
Nuša Ofentavšek
Amadea Begović
Amadea Begović

Celjanka Nuša Ofentavšek je svojo glasbeno pot začela s petimi leti na Glasbeni šoli Celje, kjer je končala nižjo stopnjo iz klavirja in solopetje. Trenutno se izobražuje na Konservatoriju za glasbo v Celovcu, kjer študira jazz petje pri prof. Carol Alston Bukowsky in Caroline de Rooij. Je redna gostja različnih jazz zasedb in redno koncertira na slovenskih in avstrijskih odrih. Svojo kvaliteto je dokazala tudi na četrtkovem koncertu, kjer je občinstvo očarala s svojo elegantno podobo in žametnim glasom.

Amadea Begović je 13-letna nadarjena glasbenica, ki trenutno obiskuje 8. razred I. osnovne šole Celje. Sedmo leto se uči igranja violine pri profesorici Maši Mareš, že pet let pa obiskuje tudi pouk solo petja pri Ireni Vrčkovnik, ki je hkrati njena nepogrešljiva podpornica in kritik. Posnela je dve lastni skladbi in osvojila že nekaj nagrad, med njimi velja izpostaviti prvo mesto po oceni strokovne žirije na festivalu Brinjevka in prvo mesto žirija na Zlatem blejskem mikrofonu. S svojim širokim glasovnim razponom se odlično zlije tudi z Extra Big Bandom in dokazuje, da se znajde v vseh žanrih.

Aljoša Jurkošek
Aljoša Jurkošek

Aljoša Jurkošek je mlad trobentač, rojen v Celju. Zaključil je glasbeno gimnazijo v Celju, študij klasične trobente pa nadaljuje na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v avstrijskem Gradcu. V veliko veselje mu je jazz glasba, v kateri se namerava po klasični diplomi še izpopolnjevati. Prisoten je v različnih glasbenih sestavih (Urban Ulrych Pop Project, Uroš Perič Orchestra, Funk Express, Špičikuc orchestra …), big bandih in orkestrih. Ravno zaradi dolge kilometrine izkušenj in odličnega preigravanja trobente se je znašel skupaj z Extra Big Bandom in dokazal, da mu noben izziv ni tuj.

Extra Big Bandu se je na koncu na odru pridružil še Jaka Kopač, idejni oče Džjezz-a in eden izmed najbolj uveljavljenih saksofonistov na svetu. Skupaj so tako v stilu zaključili prvi večer letošnjega Džjezza, utrinke iz četrtkovega dogajanja pa si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji in video posnetku.

 

[simpleviewer width=100% height=700 id=600]

F/T/V: Tina Ožvald

Na Polovička.si tokrat ponujamo po 8 brezplačnih vstopnic za filme v kinu Metropol:  Bekas, Tir in Večna ljubimca. Naročite jih tukaj:

polsi-kino-metropol