DŽJEZZ 2015 v Celje privabil najboljše slovenske in tuje jazz izvajalce(foto, video)


DSCN8476 (Kopiraj)V stilu lokalne govorice se je pred šestimi leti pod okriljem Hiše kulture Celje rodil prvi mednarodni jazz festival Celja, ki je v preteklih letih v knežje mesto pripeljal preko 300 nastopajočih in več tisoč obiskovalcev, ljubitelje jazz glasbe iz Slovenije in tujine.

Jazz glasba v Celju do leta 2010 ni bila etabilirana v obliki kluba ali strnjenega dogajanja, zgolj posamično z nekaj koncerti letno, ki jih pripravljajo različni organizatorji. Tudi v okviru DLU Celje in Hiše kulture Celje so skušali temu žanru posvetiti vsaj en dogodek letno, od junija 2010 dalje pa v sodelovanju s programskim vodjo Jako Kopačem nastaja tudi mednarodni DŽJEZZ festival. Festivalno dogajanje so z letom 2012 razširili na celotno sezono in v sodelovanju z Mestnim kinom Metropol začeli prirejati mesečne klubske jazz večere oz. cikel Džjezz do it!

DSCN8386 (Kopiraj)V zanimivem ambientu na Savinjskem nabrežju ob celjski knjižnici so tako od četrtka do sobote nastopili poljski vokalist Wojciech Myrczek in pianist Pawel Tomaszewski, Vladimir Kostadinović kvartet (Nizozemska, Slovaška, Srbija, Slovenija), Vid Jamnik kvartet (Avstrija, Slovenija) in osrednji gost festivala – kamerunsko-ameriški jazzist Francis Mbappe s svojo zasedbo, ki je letošnji DŽJEZZ festival zaključil v afriških ritmih. Zanimivi gostje sdo s pestrim programom občinstvu v treh festivalskih večerih predstavili utrip iz svetovnih jazzovskih odrov, v prvi večer pa je obiskovalce popeljal nastop vokalne skupine Vocis Imago, ki  je s svojim nastopom Hommage a Sinatra počastila 100. obletnico rojstva slovitega Franka Sinatre.

Tako lahko potrdimo, da je tudi letošnji festival DŽJEZZ uspel in dokazal, da imajo tudi Celjani posluh za tako kvalitetno obliko glasbe, ki na lokalni ravni vedno bolj pridobiva na veljavi. Udeležili smo se ga tudi mi in dogajanje celotnega festivala ovekovečili v spodnji fotogaleriji in z video posnetki.

[simpleviewer width=100% height=700 id=839]

Polovicka_tabu_vodni_stolp