Džjezz do it! s saksofonistom Juretom Puklom (foto in video)


jazz večerHiša kulture Celje je v sodelovanju z Mestnim kinom Metropol ta petek v goste povabila priznanega jazzista Jureta Pukla. Slednji je ob pomoči Marka Črnčeca, Roberta Jukiča in Klemensa Marktla ustvaril prijeten večer vsem prisotnim.

Jure Pukl je eden najizvirnejših in kreativnih slovenskih jazz saksofonistov z velikim mednarodnim slovesom. Študij saksofona je zaključil na dunajski in haaški glasbeni akademiji. Podiplomsko pot je zaznamovala osvojena štipendija za sloviti Berklee College of Music, kjer je študiral pri Lovanu in Garzonu, podiplomski študij pa je zaključil na graški akademiji. Pukl sodi med glasbenike z neverjetno glasbeno kariero v kateri je doslej sodeloval z največjimi jazz glasbeniki z vsega sveta bodisi kot gost ali v okviru lastnih avtorskih projektov. Je tudi redni solist številnih big bandov iz Evrope in sveta ter gost številnih zasedb in slovitih jazz klubov kot so Blue Note, The Jazz Gallery, Ronnie Scotts, The Vortex in drugih. Je tudi prejemnik mnogih nagrad, njegova diskografija pa obsega 6 lastnih cd-plošč in 30 plošč, kjer je sodeloval kot član projektnih zasedb.

Jure PuklTrenutno živi in ustvarja v New Yorku, a je tokrat v okviru kratke jesenske turneje po Sloveniji koncertiral tudi v Celju. Ob njem so bili Marko Črnčec na klavirju, Robert Jukič na kontrabasu in Klemens Marktl na bobnih.

Izbrana družba se je v Mestnem kinu Metropol ob kozarcu vina prepustila čaru jazza. Prisotno je bilo malo govora, a veliko kvalitetne glasbe. Slednji se ni mogla upreti niti natakarica za barom, ki je vsake toliko veselo poplesavala. Saksofon, klavir, kontrabas in bobni – vsak s svojim “impro” vložkom, vsak s svojim čarom in čutnostjo. Zatemnjen prostor. Bežna svetloba je na rahlo osvetlila glasbenike in ustvarila intimno vzdušje. Marsikdo je med koncertom zaprl oči in se lahko hitro znašel v New Orleansu, v času vrhunca jazza. Občinstvo, več kot očitno vajeno jazz glasbe, je tekom koncerta vsakega solista nagradilo z zasluženim aplavzom.

Koncert je z vmesno 15-minutno pavzo trajal skoraj do polnoči. “Hvala, da ste ostali do konca, to se nam ne naredi pogosto” se je še pošalil Jure in prisotne z jazz blues komadom popeljal do konca koncerta. Poslušalci, čeprav na koncu že v malo manjši zasedbi, so z aplavzom nagradili še zadnji komad. Večer se je tako nadaljeval v pogovorih z mladimi glasbeniki, ki so se po koncertu pomešali med občinstvo.

Jure Pukl in Marko Črnčec

 Vabljeni k ogledu spodnjega videa z odsekom s koncerta in fotogalerije.

[simpleviewer width=100% height=700 id=473]

K. S.