Feri Lainšček in Ditka Čepin za uvod v bralno značko "Z branjem do zvezd" (video)


feri_lainscek_in_ditka_okc_1V četrtek, 5. februarja, je v študijski čitalnici Osrednje knjižnice Celje potekal večer poezije in glasbe, s katerim so poleg obeležitve kulturnega praznika, naznanili začetek novega popotovanja do bralne značke “Z branjem do zvezd”. Številne obiskovalce (našteli smo jih okoli 120), sta začarala eden najbolj priljubljenih slovenskih pesnikov in pisateljev Feri Lainšček in mlada Korošica Ditka Čepin.

Književnika Ferija Lainščka in mlado, 21-letno pevko Ditko Čepin, ki se z glasbo ukvarja že od zgodnje mladosti, je združila pesem s pomenljivim naslovom Ne bodi kot drugi. Delček njune ustvarjalnosti sta v celjski knjižnici združila na literarno-glasbenem večeru, s čimer sta za uvod že četrte bralne značke predstavila delček svoje ustvarjalnosti. Prekmurski pesnik in pisatelj je med svoje bralce prišel s knjigami in poezijo, mlada koroška glasbenica pa je skupaj z očetom Gorazdom predstavila svojo zgoščenko.

Z branjem do zvezd je program za odrasle, s katerim v Osrednji knjižnici Celje vabijo h kakovostnemu in čim pogostejšemu skupnemu branju. Letos bodo brali s Prešernom – od slovenskega kulturnega praznika do veselega dneva kulture. Za osvojitev Celjske bralne značke je dovolj, da kandidati s seznama priporočene literature izberejo pet naslovov, jih preberejo, nato pa (po želji) svoje misli in občutke, ki so se porodili ob branju, zapišejo na knjižno kazalko. Le-to oddajo v oranžne skrinjice pri izposojnem pultu knjižnice do konca novembra 2015.

Feri Lainšček, Ditka Čepin in Vesna Radovanovič so oblikovali večer poezije in glasbe.
Feri Lainšček, Ditka Čepin in Vesna Radovanovič so oblikovali večer poezije in glasbe.

Literarno-glasbeni večer je popestrila Vesna Radovanovič, ki je s prebiranjem poezije obiskovalce popeljala v svet pisatelja, pesnika, dramatika, scenarista, soustvarjalca literarnih revij in avtorja številnih besedil slovenskih pevcev in skupin. Vmes je Feri Lainšček nekajkrat na kratko predstavil svojo življenjsko pot od rane mladosti pa vse do zrelih let, ko je postal prepoznaven in eden najbolj priljubljenih književnikov pri nas, ki piše tako za odrasle, kot za mladino in otroke. Pot pisateljevanja mu je (po njegovih besedah) začrtala mama, ki mu je kot otroku pripovedovala pravljice. Nanj je močno vplivala tudi znana slovenska pevka Mia Žnidarič, za katero je pisal pesmi v slovenščini in prav preko sodelovanja odkril popolnoma novo raven čutnega dojemanja sveta. To mu je pomagalo odpirati tisto polovico duše, ki je pripomogla k še bolj celovitem pristopu njegovega ustvarjanja.

Zbirka Ne bodi kot drugi (2007) je postala izjemno brana. Oblikovno preproste in spevne pesmi, ki z ženskim in moškim glasom izpovedujejo ljubezensko čustvo v vseh možnih odtenkih in fazah, so osvojile neverjetno širok krog bralcev različnih starosti. Nad dejstvom, da je zbirka bila prodana v nekaj tisoč izvodih, je bil pozitivno presenečen tudi Lainšček. Prav tako pa je spoznal, da je prav ta zbirka postala tudi darilna, da si jo ljudje poklanjajo.

feri_lainscek_in_ditka_okc_3

Ob koncu je Feri Lainšček priznal, da ni pričakoval tolikšnega odziva s strani obiskovalcev, presenečen je bil nad relativno visokem številom predstavnikov moškega spola. Za slovo pa se je Ditka predstavila s čisto novo pesmijo, ki jo je Lainšček napisal zanjo in jo je v Celju izvedla premierno.

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete pesmi “Ne bodi kot drugi”, ki jo je Ditka, skupaj z očetom, kar dvakrat odpela v Osrednji knjižnici Celje.

v/t/f: eH

S CELJE.INFO NA KONCERT TANJE ŽAGAR V ŽALEC POL CENEJE

Našim zvestim obiskovalcem in članom pa na Polovička.si ponovno ekskluzivno ponujamo 18 pol cenejših vstopnic za koncert Tanje Žagar v Žalcu, glede na ceno vstopnice na dan dogodka.

Pol cenejše vstopnice naročite tukaj:

polsi-zagar-2015-klik