Festival Pranger 2014 (foto, video)


pranger4V Rogaški Slatini se je v soboto, 5. 7. 2014, v Aninem dvoru zaključil že 11. festival Pranger. Festival se je začel 1. julija v Ljubljani, in sicer v Trubarjevi hiši literature, kjer je potekala konceptualna razprava Poezija & Smrad (gosta Boris Kolar in Breda Sobočan). Naslednji dan je v Atriju ZRC potekal sprejem Švice (gosta Leta Semadeni in Roger Perret).

Isti dan je na Metelkovi potekala podelitev priznanj nagrajencem srednješolskega natečaja ELA, kjer so letos prvič k sodelovanju povabili tudi srednješolce, nato je sledila razprava Mlada kritika poezije ter Mlade rime & Pranger: Retoromani! ter na koncu še Muzika Mladih rim.

V četrtek se je Pranger preselil v Rogaško Slatino, kjer je na Sladki Gori v Smoletovi gorci potekala 1. kritiška razprava (kritiki Tanja Petrič, Lidija Gačnik Gombač, dr. Marcello Potocco).

V spodnjem videoprispevku si lahko pogledate krajši insert začetka 2. kritiške razprave.

V petek in soboto dopoldne so na promenadi v Rogaški Slatini prodajali knjige izbranih pesnikov in v petek je ob 10. uri v Anini galeriji potekala 2. kritiška razprava (kritiki Marcello Potocco, Tanja Petrič in Lidija Gačnik Gombač). Popoldne je potekala prevajalska okrogla miza Švica – Slovenija. Zvečer je v Kozjem (na Pilštanju) potekalo branje pesnikov in pesnic festivala. V soboto dopoldne je v Anini galeriji potekala 3. kritiška razprava in popoldne v zdraviliškem parku, v paviljonu Tempelj, Ela Mali Pranger, kjer so bile organizirane animacijske delavnice. Nastopili so zmagovalci šolskega literarnega natečaja. casino online Na letošnjem Festivalu so pesniki, kritiki in prevajalci obravnavali pesniške zbirke Erike Vouk, Vlada Žabota, Glorjane Veber, Anje Golob, Barbare Jurič, Jurija Hudolina, Jureta Jakoba, Dejana Kobana in Denisa Škofiča.

Slavnostni zaključek festivala je potekal v Aninem dvoru, kjer je zbrane pozdravil župan Občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič. Predsednik Društva slovenskih pisateljev, Veno Taufer, je podelil Stritarjevo nagrado za mladega kritika/mlado kritičarko, ki jo je letos prejel Aljoša Harlamov.

Vabimo vas, da si pogledate galerijo fotografij (klik!!!) in spodnja videoprispevka; pozdrav župana Rogaške Slatine in govor Vena Tauferja.

f/t/v: J. C.

vocal-bk-klik