Festival Račka 2019: Politike odpora (foto, video)


Festival Račka 2019: Kritika normativnega razumevanja seksualne in spolne identitete, telesne podobe in urejanja intimnih razmerij.

Galerijo Račka upravlja Center sodobnih umetnosti Celje. V preteklosti se je tu odvijal peep-show. Prostora niso spreminjali, tako da še vedno nosi podobo kot pred časom, sedaj pa se tam dogajajo predstave sodobne umetnosti. Predstavljajo projekte, ki se ukvarjajo z vprašanji seksualnosti, spolnosti in erotike.

festival_racka_2019_00
Festival Račka 2019; Foto: DejC

Festival Račka 2019

Center sodobnih umetnosti je predstavil drugo izdajo festivala Račka, ki se tokrat usmerja na kritiko normativnega razumevanja seksualne in spolne identitete, telesne podobe in urejanja intimnih razmerij. Z razstavo in serijo nastopov v ospredje postavlja pluralnost identitet, izrazov spola, telesnih videzov in načinov bivanja. V središču zanimanja predstavljenih del je odnos do telesa, predvsem vprašanje, kakšne pomene pripisuje družba zunanjemu videzu in kako vpliva na zaznavo in konstrukcijo lastne podobe.

Novost letošnjega festivala je, da se dogaja na več lokacijah. Predstave so se poleg galerije Račka dogajale v Celjskem domu in Krčmi TamKoUčiri.

Nastopajoči na letošnjem festivalu

O položaju ženske v družbi skozi vez preteklosti in prihodnosti razmišlja Aleksandra Saška Gruden v performansu Preteklost o času ali drugo srce. Deniz Ünal, je ustvarila slovar gibov in interakcij okrog prekrivajoče se oz. sovpadajoče mreže značajev intimnosti, želje in nadzora. Kabaret Tiffany, laboratorij LGBTQ skupnosti Ljubljana, je pripravil predstavo Devine Desire, ki se poigrava z malomeščansko moralo.

Ivana Smiljanić, umetnica iz Beograda, je pripravila nastop, ki se loteva vprašanja neplodnosti in umetne oploditve. Neža Knez v performansu Telesa na podstavkih ustvari tekmovanje v dvigovanju uteži za ženske. Delo razgrajuje vnaprej določene predpostavke o pojmovanju ženskosti in izraža odpor do nesorazmerne razporeditve moči na podlagi spola. Tatiana Kocmur in Liza Šimen se v predstavi Mary Jane lotevata problematike prezentacije ženskega telesa v medijih, predvsem poveličevanja hiperseksualiziranega tipa telesa.

Razstava bo na voljo za ogled do 20. oktobra.

Maja Hodošček, kustosinja Festila Račka:

https://www.youtube.com/watch?v=A8eoZZrFSkQ

Fotogalerija:

DejC