Festival Seviqc Brežice: Koncert stare glasbe z vrhunskimi umetniki vsega sveta v Stari grofiji v Celju (foto in video)


stara_glasba_stara_grofija_celje_1Minulo nedeljo je v Stari grofiji v Celju potekal pravi spektakel stare glasbe, ki že od 22. junija poteka pod okriljem festivala Sevicq Brežice. Pred sicer maloštevilno publiko so se s koncertom predstavili člani vrhunske glasbene skupine La Follia Baroque Ensemble Timisoara iz Romunije. Skupino sestavljajo štirje glasbeniki in sicer Codrin Emandi (baročna violina), Diana Emandi (baročna violina, viola), Ciprian Campean (baročni violončelo) in Paola Erdas (čembalo).

Festival Seviqc Brežice je že nekaj časa sinonim za staro glasbo tako na naših tleh kot tudi v tujini. Slednje se kaže v zgodovini festivala, katerega začetki segajo kar tri desetletja v preteklost, v tem času si je festival utrdil ugled kot prireditev nacionalnega pomena in se uvrstil med najpomembnejše kulturne dogodke, v svetu pa si je ustvaril status odlične in visoko cenjene prireditve ter požel priznanja umetnikov, producentov, strokovne kritike, poslovnega sveta ter ljubiteljev glasbe.

Festival oz. posamezni koncerti festivala Seviqc Brežice združujejo najuglednejše umetnike, ki izvajajo vrhunski program najvišje kvalitete, skozi različne programske sklope kompleksno predstavljajo evropsko in svetovno glasbeno zapuščino. V Sloveniji seveda posvečajo posebno pozornost izvajanju glasbe, ki je nastala na slovenskih tleh.

stara_glasba_stara_grofija_celje_2

Koncertni program festivala vsako leto zajema glasbeno dediščino od srednjega veka do začetka 20. stoletja. Glasba na koncertih je izvajana z avtentičnimi inštrumenti in na avtentičen izvajalski način. V ospredju je živa umetnost, kakor pove tudi naše ime Seviqc: »SEmper VIva Quam Creata« ali »vedno živa kakor ustvarjena«. Program festivala je zasnovan izključno v maniri historične izvajalske prakse in se odvija zgolj v prostorih slovenske kulturne dediščine, na zgodovinsko pomembnih lokacijah, ki so za obiskovalce še posebej zanimive.

Celjsko publiko je minulo nedeljo navdušil baročni ansambel La Follia iz Romunije, znan po dejstvu, da želi baročni glasbi povrniti živahnost, iskrenost in izraznost, kar počne z nenehnim raziskovanjem in dokumentiranjem. La Follia se vse bolj udejanja kot ambasador množici kultur, ki jih med drugim združuje tudi glasba. S svojim historičnim izvajalskim slogom, ki temelji na specifičnih instrumentalnih tehnikah 17. in 18. stoletja, je ansambel obudil glasbo Corellija, Vivaldija, Valenteja, Marinija, Merule, Uccellinija in Falconierija.

stara_glasba_stara_grofija_celje_3

S pestrim in zanimivim glasbenim programom tudi ta vrhunska skupina oživlja in razvija sceno stare glasbe. Prav slednje pa stremi k ciljem prirediteljev, s katerimi želijo obdržati mednarodni program vrhunske umetniške kvalitete v historičnih prostorih, obenem pa še močnejšo mesto Slovenije na svetovnem kulturnem in turističnem zemljevidu. Celostno gledano povezujejo slovenske umetnike z mednarodno sceno, podpirajo mlade talente in še kako pomembno njihovo promocijo.

Festival pa bo še enkrat gostoval v Celju in sicer že v soboto, 30. avgusta, ko se bo v Narodnem domu Celje Orchester Purpur predstavil s Haydnovo opero Armida. Vabljeni k ogledu.

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete delu njihovega nedeljskega koncerta, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke s koncerta.

[simpleviewer width=100% height=700 id=660]

v/t/f: eH

Vir: Seviqc Brežice (klik!)

polsi-kino-metropol