Film Klic noči letošnji zmagovalec maratona ustvarjanja kratkih filmov Muvit/6X60 (video najboljših treh filmov)


V soboto zvečer se je v Celjskem domu zaključil že četrti festival ustvarjanja kratkih filmov MUVIT/6X60 in tudi tokrat je žirija izbrala tri zmagovalce. Nagrado za prvo mesto oziroma Zlati Muvit je za svoj kratki film »Klic noči« domov odnesla ekipa 5. kader, Srebrni in Bronasti Muvit pa sta domov odnesli ekipi Redrum za film »Pismo Evi« in SpustimoBankovec za film »Ponavljaj za mano«.

Da včasih ne gre v tretje, ampak šele v četrto, je v soboto zvečer dokazala ekipa 5. kader iz Ankarana, ki je sodelovala na vseh treh preteklih maratonih kratkih filmov MUVIT/6X60. Tokrat sta se njihov trud in vztrajnost zares obrestovala, saj je strokovna žirija, ki so jo sestavljali igralka Mojca Funkl, režiser Miha Hočevar in direktor fotografije Jure Černec, njihov film »Klic noči« izbrala kot zmagovalca večera. O filmu so žiranti povedali takole:

»Avtorji suvereno obvladujejo filmski čas in prostor, tako z uporabo montažne sekvence kot tudi izjemno spretno izpeljanih kader sekvenc. Ob naravni igri premišljeno izbranih ‘fac’, primerni avtorski glasbi in jasni zgodbi dobimo celovito filmsko delo, zmagovalca letošnjega festivala.« 

Nagrado je v imenu celotne ekipe 5. kader prevzel režiser Luka Jurinčič, ki je povedal, da je bila odločitev žirije nekoliko nepričakovana. Zahvalil se je celotni ekipi, ki skupaj z njim ni spala vseh šestdeset ur, pa tudi prijateljem in predvsem staršem, ki so jih vse podpirali že od samih začetkov, ko so se pred štirimi leti prvič prijavili na MUVIT/6X60.

Drugo mesto sta za film »Pismo Evi« odnesli Sara Polanc in Maša Bornšek iz celjske ekipe Redrum, ki sta v filmu podali grenko izkušnjo razpada ljubezenske zveze. »Dosledna fotografija spretno izkorišča naravno svetlobo, kamera pa živahno sledi zgodbi brez odvečnih premikov, motivirana z vsebino,« so bili glede filma enotni člani strokovne žirije.

Tretje mesto je pripadlo lanskoletnemu zmagovalcu, Koprčanu Janu Krevatinu in njegovi ekipi SpustimoBankovec. Ta je lani v Novem mestu slavil s filmom »Zaradi Eve«, letos pa ga je žirija izbrala kot tretje uvrščenega za film »Ponavljaj za mano«. O filmu je strokovna žirija povedala takole: »Izjemna igralca dobita v preprostem režijskem pristopu možnost, da razgrneta ujetost v družinsko tragedijo. Pomenljivost naslova, izbor glasbe, kadriranje in ostali elementi filmskega jezika terjajo od gledalca aktivno vlogo.«

Snemanje kratkih filmov in žiriranje sta zahtevni nalogi

Navdih za usmeritve, po katerih so se morali tekmovalci pri snemanju kratkih filmov ravnati, so organizatorji maratona kratkih filmov MUVIT/6X60 vzeli iz literarnih del svetovne popotnice, pisateljice in ene najbolj znanih Celjank, Alme M. Karlin, filmarji pa so jih uspeli nadvse kreativno uporabiti v svojih filmih. Izkušnja sodelovanja pri maratonu MUVIT/6X60 pa ni bila izziv le za ustvarjalce, pač pa tudi za žirijo, ki ima vsako leto pred seboj težko in odgovorno nalogo. Kot je o projektu povedal režiser Miha Hočevar, so “žiriranja vedno naporna na nek način, ker so zelo odgovorna naloga. Ne samo, da gre za mlade ljudi, gre tudi za njihovo prihodnost.” Kdor je nagrajen, bo morda bolj motiviran za nadaljnje ustvarjanje, je pojasnil, kdor pa ne, pa bo morda obupal, kar pa tudi ni prav, saj bi morda ob naslednji priložnosti lahko bil nagrajen.

O projektu MUVIT/6×60 Hočevar pravi, da gre za enkraten festival, ki ustvarjalce kratkih filmov usmeri, saj jim “zapove” izhodišča, iz katerih morajo ustvariti filme. Po drugi strani pa jim ravno s tem ponudi rešitev, saj jim skrajša čas iskanja prave ideje za scenarij in zgodbo. Prepričan je tudi, da ima projekt pred seboj še svetlo prihodnost, saj so ga nekatere ekipe že “vzele za svojega” in se vsako leto vračajo, prav tako pa je vsako leto čedalje več novih ekip, ki se želijo preizkusiti v snemanju kratkih filmov in se potegovati  za nagrade.

Organizatorji tudi letos zadovoljni z obiskom

Zaključni dogodek, premiero kratkih filmov in razglasitev zmagovalcev so organizatorji pripravili v Celjskem domu, ki je bil na premierni večer poln do zadnjega kotička dvorane.

“Imeli smo fantastično vzdušje, polno dvorano, Muvit je sedaj res nekaj, kar filmske ekipe nestrpno pričakujejo vsako leto. Zelo smo ponosni na letošnje zmagovalce, ekipo 5. kader, saj so z nami od samega začetka, to leto pa jim je uspel veliki met, osvojili so ZLATI MUVIT. So dokaz, da se vztrajnost, predanost in ljubezen do filma obrestujejo. Veseli nas tudi, da sta bili med nagrajenkami domačinki Celjanki, ki sta celoten film naredili sami. Izpostaviti pa moram tudi, da je zmagovalni film neposredno uvrščen v tekmovalni program mednarodnega festivala kratkih filmov Fekk, ki se prične 28. 8. v Ljubljani,” je povedal Gregor Graf, direktor festivala MUVIT/6X60.

vucko-polovicka