Filumena Marturano (Dnevi komedije 2013)


Minuli četrtek so na oder osrednjega celjskega gledališča stopili igralci SNG Nova Gorica  in gledališča Koper, v poročni melodrami po napolitansko Filumena Marturano.

Najverjetneje naslov marsikomu ne pove prav dosti.  Filumena Marturano je namreč ime in priimek glavnega ženskega lika v igri.

Njeno življenje je bilo težko in že v mladosti se sooči s krutim svetom. Več kot 25 let je bila ljubica bogatemu Domenicu, s katerim sta tudi živela v isti hiši. Nato Filumena ugotovi, da se gospodar misli poročiti z mlado Diano, ki je prava zvita lisička. Ampak se Filumena ne da in se zato odloči za prevaro.

Na “smrt” zboli in tako prepriča Domenica, da se poroči z njo in ji tako izpolni zadnjo željo. Seveda se tako tudi zgodi, a potem Filumena kar na enkrat “čudežno ozdravi” kar je povod za kar nekaj komičnih zapletov. Zgodbo popestrijo še trije mladeniči, njeni sinovi, ki pa tega ne vedo.

Lilumeno Marturano lahko ocenimo kot dobro predstavo, ki je na trenutke rahlo grenka in zelo življenjska, obenem pa ostaja smešna, sproščena in hkrati a malo robata … prav takšna je tudi Filumena.

t&f: Katja Malbašić