Folklorni večer "Povsod sem hodil, povsod sem bil" Celje 2016 privabil številne obiskovalce (foto in video)


folklorni_vece_povsod_sem_hodil_povsod_sem_bil_celje_1Sinoči se je v dvorani Celjskega doma v organizaciji Celjske folklorne skupine odvil folklorni večer, posvečen ustanovitelju Celjske folklorne skupine leta 1973, Edu Gaberšku – Ježu. V bogatem programu, ki sta ga povezovala Alen Rupnik in Nejc Jezernik, so se v osmih nastopih predstavili člani štirih folklornih skupin, med njimi tudi gosti s Hrvaške.

Folklorni večer posvečen ustanovitelju Celjske folklorne skupine

Edo Gaberšek – Jež je z ustanovitvijo Celjske folklorne skupine (CFS) leta 1973, takrat pod okriljem Železničarskega prosvetnega društva France Prešeren in ZKO Celje, v Celje vnesel ljubezen do ljudskega izročila. S tem je številne generacije članov skupine popeljal na različne konce sveta.

Sodelovali so na številnih prireditvah, prepotovali vso domovino, ljudsko izročilo pa ponesli tudi preko meja širom Evrope ter leta 1993 celo v Brazilijo, leta 1998 v Južno Korejo in leta 2001 v Egipt. Leta 2007 so sodelovali na 80. festivalu folklornih skupin v Alžiriji, kjer so prejeli nagrado za ohranjanje tradicije in nagrado za najboljše kostume.

o prejemniki številnih priznanj doma in v tujini, kar zagotovo pomeni največjo nagrado za vloženi trud članom skupine. Mestna občina Celje jim je v letu 2008 podelila srebrni grb Mestne občine Celje za dolgoletno ohranjanje ljudskega izročila. V skupini deluje približno 30 članov iz vrst dijakov, študentov, delavcev in obrtnikov.

folklorni_vece_povsod_sem_hodil_povsod_sem_bil_celje_2

Večer potovanja po republikah nekdanje Jugoslavije

V folklornem večeru so sedanji in nekdanji člani CFS skupaj z gosti Eda Gaberška in obiskovalce popeljali po nekdanjih republikah Jugoslavije, začenši v Sloveniji, skozi Hrvaško v Bosno in Hercegovino ter Srbijo, se ustavili v Makedoniji in se skozi Hrvaško vrnili v Slovenijo. S plesnimi sestavi so se predstavili Sestav Kurja koža, nekdanji in sedanji člani KD FSC, KUD Rudar Glogovac (Hrvaška) in ŽPZ KUD Ljubečna.

Nastopajoči so obiskovalcem prikazali Štajerski svatovski ples, pesmi in plese iz Podravine, Starobosansko kolo, plese iz Povardarja, Goričke plese ter s pevskimi in instrumentalnimi sestavi. Nekaj utrinkov z nastopov si lahko ogledate tukaj:

Dogodek, ki je napolnil dvorano Celjskega doma, se je zaključil s poklonom vseh nastopajočih “očetu” Celjske folklorne skupine Edu Ganeršku – Ježu, ki je ta večer praznoval tudi osebni praznik. Člani CFS so se mu ob tem poklonili s pozornostmi in nagovorom, Gaberšek pa se je vidno ganjen zahvalil za pozornost in zaželel dobro delo tudi v prihodnje.

folklorni_vece_povsod_sem_hodil_povsod_sem_bil_celje_3

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

[simpleviewer width=100% height=700 id=1050]

staro-novo-vojnik-thumb2