Gammovci po argentinsko v Bad Ischlu


Gamma_BadIschl2014Osrednje mesto idilične avstrijske pokrajine Salzkammergut v poletnem času že stoletja privablja goste iz vse Evrope in sveta, z njimi pa umetnike med katerimi imajo posebno mesto prav glasbeniki. Nekdanja cesarska poletna rezidenca, od koder je pred 100 leti Fran Jožef poslal tudi ultimat Srbiji s katerim se je začela 1. svetovna vojna, je tudi operetna prestolnica pokrajine, kjer že več kot 50 let poteka Lehärjev festival.

Tudi tradicija kulturnega sodelovanja med knežjim mestom in Bad Ischlom, ki se je začela z mladinskimi glasbenimi izmenjavami in se nadaljuje z evropskimi projekti, bo kmalu praznovala deseto obletnico. Poletni koncerti celjskega kvinteta Gamma so ena izmed stalnic poletnega glasbenega dogajanja v Ischlu. Letošnji je bil minuli petek, 22. 8., glasbeniki pa so številnemu občinstvu predstavili zanimiv program, ki je posvečen argentinskemu tangu in skladatelju Astorju Piazzoli,

V kvintetu Gamma ustvarja pet celjskih glasbenikov mlajše generacije, ki so študije zaključili na glasbenih akademijah v Sloveniji in Avstriji – violinistka Anja Čretnik Videmšek, akordeonist Mihael Strniša, kitarist Aljaž Cvirn, kontrabasist Miha Firšt in pianist Gregor Deleja. Zasedba se posveča zlasti novemu tangu Astroja Piazzolle ter različnim avtorskim priredbam etno glasbe. Veliko sodelujejo pri različnih mednarodnih projektih, doslej pa so krstili tudi številne novitete celjskih skladateljev. Preteklo sezono so se, zaradi številnih obveznosti posameznih članov, osredotočili zgolj na posamezne projekte, med katere sodi tudi vsakoletna turneja po solnograških poletnih odrih. Z letošnjim koncertom v Bad Ischlu so napovedali tudi novo sezono sodelovanja med obema mestoma, ki se nadaljuje v mesecu decembru, ko bodo celjskih in avstrijski glasbeniki pripravili niz adventnih koncertov v Celju in na Solnograškem ter novo sodelovanje na področju razstav v času velike deželne razstave, ki jo bo leta 2015 gostil Bad Ischl.

*foto: HKC