Glasba na vodi 2012 (foto, video)


Hiša kulture Celje je že tradicionalno tretje leto zapored pripravila koncert s katerim so odprli poletne prireditve Hiše kulture Celje z Orkestrom Hiše kulture Celje in dirigentom Simonom Dvoršakom.

Letošnji koncert je imel še podnaslov in sicer “koncert v podporo vrhunski ustvarjalnosti v mestu!” Vsi ustvarjalci večera so se odpovedali honorarjem za svoj nastop z namenom lokalne in državne oblasti opozoriti na pomen vrhunske kulturne produkcije v javnih in zasebnih institucijah v urbanem okolju ter nepremišljenim varčevalnim ukrepom na področju kulture in izobraževanja.

Koncert, ki bi sicer moral potekati v lapidariju na Savinjskem nabrežju, v edinstvenem ambientu je bil zaradi dežja prestavljen v dvorano Narodnega doma.

Glasbeniki, ki le redko dobijo priložnost nastopati v domačem mestu so izvedli Schubertovo 5.simfonijo ter Debussyevo Petite suite. Z glasbo so tokrat izrazili nestrinjanje s pojmovanjem vrhunske kulture kot inštrumenta varčevanja v našem mestu in državi ter občinstvo pozvali k podpori projektov, ki presegajo ljubiteljski nivo in mestu dajejo status razvitega urbanega okolja, ki mora vključevati tudi profesionalno kulturno produkcijo.

Kljub prostemu vstopu in želji po podpori vrhunske glasbe dvorana Narodnega doma ni bila polna.

Vabljeni k ogledu foto-galerije, spodaj pa si oglejte še video s koncerta, ki ga je posnel Matevž Hribernik.

[simpleviewer width=100% height=700 id=194]

Foto: Nina V, video: Matevž Hribernik ( http://culturicatv.tk )