Glasbena šola Celje v projektu Erasmus KA1: Združevalna moč glasbe


Glasbena šola Celje je v letošnjem šolskem letu uspešno izpeljala svoj mednarodni projekt v okviru Erasmus KA 1 naslovom Združevalna moč glasbe.

Učitelja Eva Miheu in Rok Pelc sta v času od 8. do 13. maja gostovala na glasbeni šoli Fernitz-Mellach v Avstriji. V okviru izobraževanja sta spoznavala avstrijski učni sistem, metode poučevanja in literaturo. Seznanila sta se s primerom dobre prakse zgodnjega učenja pihal in trobil v obliki skupinskega pouka, ki poteka na bližnjih osnovnih šolah, zelo zanimiv in dinamičen je bil tudi pouk predšolske glasbene vzgoje za otroke od 3. do 6. leta starosti. Nove kompetence sta pridobivali pri individualnemu pouku pihal in trobil, vaji zbora ter vaji pihalnega orkestra.

Preostali čas sta namenila ogledu mesta Graz, ki je bogato z italijansko arhitekturo, obisku Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost ter ogledu opere Leteči Holandec Richarda Wagnerja in pri tem utrjevala znanje nemščine ter nove avstrijske prijatelje naučila tudi kakšno slovensko besedo.

Naš projekt Združevalna moč glasbe smo v času od 16. do 22. maja nadaljevali na Glazbeni školi Josip Hatze ter na Akademiji UMAS v Splitu. Učiteljici Katarina Arlič Leban in Mojca Hladnik sta v okviru izobraževanja spoznavali hrvaški učni sistem, metode poučevanja in literaturo na treh ravneh izobraževanja: osnovni, srednješolski in akademski, pri čemer sta se osredotočili na področje poučevanja zborovskega petja, solopetja, klavirja ter orgel. Videli sta primer dobre prakse združevanja različnih zborov na glasbeni šoli ter različne oblike  strokovnega sodelovanja med poukom petja in zborovske  vokalne  tehnike. Glasbena šola Josipa Hatze v Splitu je namreč znana po tem, da skrbno neguje vse oblike solističnega in zborovskega petja.

V soboto sta imeli priložnost obiskati HNK (Hrvatsko narodno kazalište) Split, kjer se je odvijal koncert Filharmonija budućnosti, na katerem so sodelovali dijaki srednje glasbene šole ter člani profesionalnega orkestra HNK. Koncert, ki postaja že tradicionalen zaključek koncertne sezone (od leta 2012) Splitskega HNK, združuje profesionalne glasbenike, ki tokrat nastopajo v vlogi mentorjev mladim nadarjenim glasbenikom, kateri imajo možnost kot solisti prvič nastopiti na velikem odru HNK. Koncert vodi vsako leto drug, gostujoči dirigent.

Kljub temu, da sta bila njuna urnika zelo polna, sta našli čas, da sta si ogledali Dioklecijanovo palačo (enega najbolje ohranjenih antičnih spomenikov rimske arhitekture na svetu), Gozdni park Marjan ter znano plažo Bačvice kjer je nastala igra, ki spominja na spoj odbojke, tenisa in vaterpola, danes pa je način življenja – picigin.

Vsi učitelji so se domov vrnili polni vtisov in novih idej, ki jih bodo vključili v svoj sistem poučevanja in novo pridobljene kompetence predstavili tudi sodelavcem in širše.