Glasbene iskrice Alberta Zaveršnika


Med učitelji, ki so v preteklosti poučevali na Glasbeni šoli Celje, je bil eden najbolj prepoznavnih obrazov zagotovo Albert Zaveršnik, dobro znan tako glasbenikom in neglasbenikom po Celju kot tudi po Sloveniji.

Kot učitelj harmonike je bil med najbolj zaslužnimi za dvig kakovosti igranja na ta inštrument in za uveljavitev harmonike tudi na področjih klasične glasbe. Kot dirigent je vodil Harmonikarski orkester, Mladinski pihalni orkester in Extra band, katerega soustanovitelj je bil poleg takratnega ravnatelja mag. Vida Marcena. Vse omenjene zasedbe je pripeljal do zelo visoke poustvarjalne ravni. Med drugim je s Harmonikarskim orkestrom dosegel 1. mesto na jugoslovanskem državnem tekmovanju v Dubrovniku.

Poleg poučevanja in vodenja najrazličnejših zasedb, tako šolskih kot izvenšolskih, je veliko časa namenil tudi pisanju in prirejanju glasbe. Prav temu delu njegove bogate ustvarjalnosti so se v četrtek, 26. januarja 2023, poklonili učenci Glasbene šole Celje in dijaki programa umetniške gimnazije, ki ga izvajata Glasbena šola Celje in I. gimnazija v Celju.

Pod mentorstvom vseh njihovih učiteljev (Marija Zavšek, Marija Božnik, Dejan Kušer in Tomaž Marčič) so nastopili izbrani solisti, ki so izvajali izključno Zaveršnikove priredbe slovenskih ljudskih pesmi, zabavnih pesmi in tangov. Za zaključek je pod vodstvom Tomaža Marčiča nastopil še Harmonikarski orkester Glasbene šole Celje, ki je izvedel štiri njegove avtorske skladbe, napisane prav za ta orkester. Kot poklon nekdanjemu učitelju, so se orkestru v tokratni zasedbi pridružili bivši Zaveršnikovi učenci, zdaj že izkušeni glasbeniki in ljubiteljski glasbeniki, ki so z veseljem prispevali svoje spretnosti k bogati zvočni sliki.

Za dodatek je polna dvorana dočakala še eno priredbo Alberta Zaveršnika, in sicer znano koračnico iz filma “Most na reki Kwai”, ki je lepo sklenila čustven glasbeni poklon legendi celjske glasbene scene.

Tomaž Marčič, slike: GŠC