Gledališče Celje prenovljeno v sezono 2019/20 in z novo predstavo Heidi (foto, video)


Gledališče Celje je predstavilo prenovljeno Veliko dvorano in obe preddverji. Na novinarski konferenci so predstavili tudi novo predstavo za otroke Heidi.

Stavba Slovenskega ljudskega gledališča Celje ima edinstveno zgodovino. Celjsko gledališče je edino v Sloveniji, čigar del stavbe, stolp nekdanjega mestnega obzidja, je še iz srednjeveškega obdobja. Prvo mestno gledališče je v stavbi začelo delovati 1824. Profesionalno gledališče so ustanovili 6. decembra 1950.

gledalisce_celje_sezona_2019_20_00
V Gledališču Celje prenovili Veliko dvorano in obe preddverji. Foto: DejC

Gledališče Celje in njegove prenove

Konec 19. stoletja so, razen stolpa, obzidje v celoti odstranili in zgradili stavbo, kot stoji še danes.

Naslednjo večjo prenovo so začeli leta 1942, po vojni pa se je nova oblast odločila za dokončanje gledališke hiše. Prenova se je končala v sezoni 1952/53, med drugim so uredili pisarne in zaodrje. Na zahodno stran so premaknili vhod, kjer je še danes.

S pomočjo Mestne občine Celje so leta 2008 zamenjali streho. S selitvijo Osrednje knjižnice na novo lokacijo so pridobili prostor, kjer so leta 2015 odprli Mali oder.

Letošnja prenova

V začetku junija 2019 so začeli prenovo Velike dvorane in obeh preddverij. Arhitekturno je prenovo zasnoval arhitekt Borut Pregelj. Z deli so končali v sredini septembra. Zamenjali so parket, dvignili naklon, postavili nove sedeže in vrste bolj razmaknili. Gledalci boste torej udobneje sedeli in imeli boljši pogled na oder.

Vrednost celotne obnove znaša €801.269,78. Sofinancirali so jo Mestna občina Celje, Gledališče Celje in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.

S prerezom traku sta prenovljeno dvorano v uporabo predala upravnica Gledališča Celje mag. Tina Kosi in župan MOC Bojan Šrot.

Krstna uprizoritev predstave za otroke Heidi

gledalisce_celje_sezona_2019_20_heidi
Predstava Heidi bo navduševala v novi sezoni. foto: DejC

Gledališče Celje bo v petek, 27. septembra, ob 18h prizorišče krstne uprizoritve predstave za otroke Heidi pisateljice Johanne Spyri. Dobro znana zgodba o deklici, ki gre, po spletu okoliščin, živet k Dedu na Planino.

Režiserka predstave, Ivana Djilas, nam je povedala:

V predstavi uporabljamo avtentične rekvizite. Igralci so odlični vokalisti, ki v predstavi na različne instrumente igrajo v živo. Med drugim boste slišali kravje zvonce in pojočo žago. Predstava je nekaj starega, saj je knjigo švicarska pisateljica izdala leta 1881, a za današnje otroke nekaj novega.

Mag. Tina Kosi, upravnica Gledališča Celje:

Držimo se evropskih smernic in tako delamo kvalitetne predstave. Smo edino gledališče v mestu s predstavami za otroke. Heidi je humorna predstava, ki bo navdušila tako mlajše, kot starejše.

Avtorica dramatizacije, Tatjana Doma:

Zgodba predstavi dva principa vzgoje: na eni strani svobodna in na drugi zaščitniška. Ne želi moralizirati, ampak dati v razmislek. Želi vzbuditi željo po življenju in vedoželjnosti. Je zgodba o prijateljstvu in povezanosti z naravo.

Živa Selan v vlogi Heidi:

Otroci so lahko samosvoji in samostojni. Heidi je sposobna obdržati svojo držo.

Urban Kuntarič v vlogi Petra:

Peter pri Heidi preide od neznanca do dobrega prijatelja. Je lik, s katerim se lahko vsak fant poistoveti. Kaj pomeni “prijateljstvo ni klobasa”, pa izveste v predstavi.

Branko Završan v vlogi Heidijinega dedka:

Otvoritveni govor mag. Tine Kosi:

Predstavitev prenove s strani arhitekta Boruta Preglja:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski