Gospel zbor Bee Geesus pel v cerkvi sv. Jožefa v Celju (foto in video)


Minuli konec tedna je v cerkvi sv. Jožefa v Celju v okviru projekta Glasba na hribu potekal koncert gospel zbora Bee Geesus, ki namesto inštrumentalne spremljave v svoje aranžmaje vključuje beatbox in druge elemente vocal playa, kar ga uvršča kot edinstvenega med gospel zbori. Tudi tokrat so člani skupine s svojo znamenito nalezljivo energijo popolnoma očarali obiskovalce, ki so od samega začetka vidno uživali v tej enkratni vokalni predstavi.

Zasedba Bee Geesus, ki deluje pod taktirko Mateja Virtiča, enega vidnejših predstavnikov a cappelle v Sloveniji, združuje več kot dvajset mladih pevcev iz vseh koncev Slovenije. Vodilo in pravi smisel delovanja edinega tovrstnega gospel zbora v Sloveniji je preko gospel pesmi širiti veselo sporočilo. Slednje člani zasedbe v največji možni meri uresničujejo z nastopi na različnih dobrodelnih koncertih, prireditvah in festivalih, v Sloveniji in tujini. Izvrstni pevci zbora Bee Geesus vse glasbene elemente ustvarjajo vokalno, brez kakršnihkoli efektov ali elektronskih pomagal. Neverjetno originalno zvenijo bobni, bas ter številni posebni efekti, ki so povzročeni izključno z usti in včasih z drugimi deli anatomije članov zbora. S tem se na pristen način približujejo tradicionalnemu izvajanju afriške in afro-ameriške čaščenjske glasbe.

Obiskovalci so bili nad slišanim, videnim in občutenim navdušeni.

Že vrsto let je zasedba Bee Geesus pobudnik in nosilec projekta Gospel d.d., vsakoletnega največjega koncerta gospel glasbe v Sloveniji, na katerem se slovenski izvajalci črnske duhovne in popularne glasbe združijo v zbiranju sredstev za otroke žrtve nasilja. Omeniti velja, da je zbor decembra 2009 Slovenijo zastopal v svetovnem dobrodelnem projektu Starbucks Love Project, s čimer se je zapisal tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

Koncertni repertoar v napolnjeni cerkvi sv. Jožefa v Celju je obsegal skladbe, ki jih zbor prepeva od samega začetka delovanja, pa vse do novejših skladb, ki zbor še bolj uvrščajo k afriškim koreninam gospel glasbe. Obiskovalci so bili deležni znanih gospel standardov, worship pesmi, seveda pa so izjemni vokalisti postregli tudi s pop glasbo.

Zasedba Bee Geesus, ki vsebuje ime ene vodilnih glasbenih skupin osemdesetih let prejšnjega stoletja, poleg tega pa tudi močno “gospelovsko” sporočilo, velja kot zbor, ki poleg izjemnih vokalov izžareva posebno energijo. In ravno to poslušalce popelje k pristnem doživljanju gospel glasbe – glasbe veselega sporočila. Bee Geesus je vsekakor prvi pravi zborovski predstavnik a cappelle na področju črnske duhovne glasbe pri nas.

V spodnjem video posnetku lahko prisluhnete insertom minulega koncerta v cerkvi sv. Jožefa v Celju, vabljeni pa tudi k ogledu spodnje galerije fotografij.

[simpleviewer width=100% height=700 id=465]

eH