Harlekin na svetovnem prvenstvu DanceWorldCup 2017


Od 24. junija do 1. julija je bilo v nemškem Offenburgu tekmovanje za DanceWorldCup. Že četrtič so se tekmovanja z več tisoč tekmovalci udeležile tudi plesalke AKTa, mladinske skupine za sodobni ples iz celjskega Harlekina – društva za umetnost plesa.

harlekinV ekipi Slovenije je bila najštevilčnejša skupina Baletne šole Stevens, s par plesalci pa še Plesne sanje in Kazina. Tekmovalo je 39 držav s šolami izven državnih institucij in sicer iz Nemčije, Anglije, Španije, Italije, Portugalske, Bolgarije, Češke, Poljske, itd.. Skupaj je tekmovalo 336 šol in društev v 111 kategorijah.

Plesalke skupine Akt – Harlekin so pokazale, da so s koreografinjo Andrejo Šraj konkurenčne v svetovnem merilu.

Po kvaliteti so sicer izstopali Portugalci, ki so s svojo šolo Annarella pokazali najvišji nivo znanja v baletu in modernu. Po kvaliteti so jim sledili Angleži, kjer lahko najdemo vse: od kiča do vrhunsko izpovednih in virtuozno izvedenih plesnih miniatur.

Dobro se je odrezal tudi Akt Harlekin pod vodstvom koreografinje Andreje Šraj.

V kategoriji Children Solo Modern/Contemporary je s točko Razpotja/Crossroads tekmovala Živa Steiner in osvojila 10. mesto med 21 tekmovalkami iz 17 držav.

V kategoriji Junior Solo Song & Dance  je Špela Jezovšek zasedla 5. mesto, do bronastega odličja ji je zmanjkalo 0,7 točke. Poleg koreografinje Andreje Šraj je Špelo pevsko pripravil Boštjan Korošec.

Kategorija Junior Group Modern/Contemporary je bila po besedah organizatorja doslej najštevilčnejša od kar obstoja DWC, saj je tekmovalo 600 otrok! Med 19. državami, ki so v tej kategoriji uprizorile skupno 37 plesnih točk se je Akt – Harlekin pomeril s plesom Confession. Zaplesale so: Naja Podbrežnik, Ajda Šarman, Danijela Preskar, Maja Kovačić, Živa Steiner in Neža Čuvan. Zasedle so 14. mesto. Ne glede na mesto in osvojene točke je Confession zagotovo eden od vrhuncev v Akt – Harlekinu. Šest plesalk je izjemno zaplesalo dekliško žensko tematiko 21. stoletja.

V kategoriji Junior Duet/Trio Modern/Contemporary sta s plesom Med nama – Between us zaplesali Maruša Steiner in Nina Kovačić. Med 43 plesnimi točkami sta zasedli 35. mesto.

V kategoriji Junior Solo Classical Ballet je z odlično izvedbo nastopila Maja Kovačić. S Pomladno vilo/Spring Fairy v koreografiji Ane Jenček Dekleva je zasedla 13. mesto med 21 nastopajočimi.

V kategoriji Junior Quartet/Quad Modern Dance (Any Style) so zaplesale Ajda Šarman, Naja Podbrežnik, Neža Čuvan in Danijela Preskar. S plesom Sanje/The Dream so osvojile 10. mesto med 19 udeleženci.

V kategoriji Junior Solo Modern & Contemporary Dance B je bilo 23 nastopajočih, med njimi Špela Jezovšek, ki je s koreografijo Kletka/The Cage osvojila 5. mesto ter Danijela Preskar, ki je s koreografijo Breme/Burden osvojila 15. mesto.

Nastopi na DWC so vrh ledene gore in so pokazali, da gre razvoj plesalk Harlekina po pravi poti.

flos-polsi-2017