Hermanov brlog gosti razstavo Krapinski pračlovek: Muzej ob otvoritvi obiskali tudi praljudje


Hermanov brlog, ki je del Muzeja novejše zgodovine Celje, je včeraj odprl vrata gostujoči razstavi Krapinski pračlovek. Razstava med drugim ponuja ogled v življenje in kulturo neandertalcev ter predstavitev fosilnih ostankov izumrlih živali, na odprtju pa so zbrane presenetili tudi praljudje.

V 29 letih se je v Hermanovem brlogu izmenjalo šest gostujočih razstav iz tujine in štiri iz Slovenije ter osemnajst avtorskih razstav kustosov celjskega muzeja. Tokratna razstava je zgodovinska, saj prikazuje življenje neandertalcev, ki so živeli v bližini hrvaške Krapine pred 120 tisoč leti.

”V čast in zadovoljstvo mi je, da lahko v Muzeju novejše zgodovine Celje otvorim gostujočo razstavo Krapinski pračlovek pri Hermanu Lisjaku,” je na otvoritvi dejal avtor razstave Jurica Sabol.

Jurica Sabol, avtor razstave Krapinski pračlovek (Foto: Simon Valant)

Ob tem dodaja, da je bila v Krapini najdena najbogatejša zbirka neandertalskega človeka na svetu. V njej je zbranih več kot 900 ostankov človeka, 2.500 kosov živalskih kosti in več kot 1.200 kamnitih ostankov.

”Z odprtjem te razstave se pridružujete dogajanju ob kulturnem prazniku, prav tako pa v mesto prinašate nekaj izredno zanimivega. Prepričan sem, da bo Krapinski pračlovek v Hermanov brlog privabil veliko malih in velikih obiskovalcev. Veseli me tudi, da pripravljate bogat spremljevalni program. Mednarodno povezovanje nas vse bogati,” je povedal Bojan Cvelfar, vodja oddelka za družbene dejavnosti na Mestni občini Celje.

Utrinki z razstave Krapinski pračlovek (Foto: Simon Valant)

Sabol je poleg avtorstva ”krivec” tudi za ureditev publikacije in postavitev razstave, pri urejanju besedilu pa mu je pomagala Lorka Lončar Uvodić. Za tehnično postavitev sta poskrbela Stipe Komić in Mario Tadić, razstavo je koordinirala Jožica Trateški, prevedla pa jo je dr. Aleksandra Gačić Belej.

Ob razstavi, ki bo na voljo za ogled do konca avgusta, pri celjskem muzeju obljubljajo tudi bogat spremljevalni program, ki bo namenjen predšolskim otrokom, osnovnošolcem in družinam. Na otvoritvi pa so za kulturno spremljavo s petjem in plesom poskrbeli otroci Osnovne šole Frana Kranjca pod mentorstvom učiteljice Mateje Lajh.