Indijski večer na Šmartinskem jezeru


indijski_vecerV prvem septembrskem dnevu se je Brkati som na Šmartinskem jezeru odel v indijske barve. Indijska kulinarika, glasba in dva izjemna pesnika, K. Satchidanandan in Sitanshu Yashachandra, so obiskovalcem pričarali delček utripa Indije.

Indijski večer, kot so dogodek poimenovali, so pripravili v okviru 30. Mednarodnega literartnega festivala Vilenica, ki ga organizirata Društvo slovenskih pisateljev in Kulturno društvo Vilenica iz Sežane. Festival tudi letos postavlja najboljše avtorje in literaturo s področja Srednje Evrope, pa tudi drugih evropskih držav in ostalega sveta.

Na dogodku, ki ga je moderirala dr. Alenka Jovanovski, sta gostujoča pesnika predstavila delček iz desete knjige zbirke Antologije Vilenice, ki leto nosi naslov Kavita, kar v hindiju pomeni poezija. V knjigi so zbrana dela enaintridesetih avtoric in avtorjev, ki pišejo v enem od 24 uradnih jezikov.  Avtor izbora sodelujočih pesnikov, K. Satchidanandan, tudi sam ugleden pesnik, ki piše v malajalamščini, je v antologiji skušal zagotoviti prostor najboljšim pesnicam in pesnikom, ki pišejo v največjem možnem številu jezikov, pri tem pa se je osredotočil predvsem na kakovost, relevantnost, sodobnost, pa tudi na zdravo ravnotežje med pesnicami in pesniki.

Poleg dogodka na Šmartinskem jezeru, se bo osrednji festivalski program odvijal še v Ljubljani, Sežani, Lipici, Mariboru,  Trbovljah, Štanjelu, Pliskovici, Lokvi, Volčjem Gradu, Trstu in v jami Vilenica na Krasu.