Instalacija in performans Etno urban festivala 2012


Etno urban festival se je v Celju prvič pripetil leta 2000. Tokrat pa že tretje leto zapored festival celjskega mladinskega centra poteka združeno z Džjezz – mednarodnim jazz festivalom knežjega mesta. Festival je potekal od 13. do 16. junija. V tem času so nam pripravili kulinarično – kulturni večer tajske kuhinje, glasbeni koncert Saxotoxin in Dej še’n litro ter stand up komedijo z Lucijo Ćirović, Ano Marijo Mitić in Janezom Usenikom.

Za zaključek smo si v nedeljo, 17. junija lahko ogledali še performance in intalacijo. Avtorica dotičnega projekta je Anka Rener. Svojo plesno kariero je začela že pri sedmih letih, nato so jo njeni plesni koraki ponesli na izobraževanje in natopanje povsod po svetu. Zanima jo predvsem telo in njegov nastop v sodobni umetnosti. Ukvarja se s performansi, body art in plesno povezavo.

V instalaciji, ki so nam jo pripravili, vidimo razstavljena tri telesa. Zaradi poigravanja s temo, svetlobo in prostorom pa se nam zdi, da je vsako posamezno telo sestavljeno iz večih delov, kar tudi v resnici je. Iluzionistična postavitev izgleda kot čarovnija. Pred postavitvijo smo obstali tudi v pričakovanju na plesni nastop, ki pa je sledil oddvojeno od instalacije.

Tudi v performansu smo se srečali s poigravanjem svetlobe in prostora. Trije umetniki so se predstavili z različnimi zvrstmi, tehnikami in mediji umetnosti. Med tem, ko slišimo poezijo v angleškem in slovenskem jeziku, lahko sledimo še dvem oblikam plesnega izražanja.