Interaktivno razsvetljeni celjski kotički: od disko krogel do gugalnice


svetlobna gverila 2016Vse do 23. septembra Celje gosti zanimive svetlobne instalacije, ki ponekod vključujejo tudi aktivno udeležbo opazovalcev. Gre za izpeljanko festivala Svetlobna gverila, ki sicer “domuje” v Ljubljani in letos obhaja 10-letnico.

V celjskih galerijah in na celjskih dvoriščih, atrijih, vrtovih in tudi podstrešju je tako na ogled serija svetlobnih intervencij, ki kažejo javne kotičke v dobesedno novi luči, hkrati pa raziskujejo in izpostavljajo vlogo svetlobe in umetnosti v javnem prostoru ter njihovo součinkovanje.

Za domačo noto je poskrbelo Društvo likovnih umetnikov Celje, katerega člani bodo v sklopu programa Vstop prost! izvedli več performansov in drugih umetniških projektov, vezanih na svetlobo.

Svetlobne instalacije nam odpirajo drugačne poglede na mestno tkivo in omogočajo svež pogled in novo rabo vsega tistega, kar se kot samoumevno sicer tako rado zabriše v enolično neopaznost vsakdana. Prepričajte se na večernem sprehodu po svetlobnem Celju! 

V nadaljevanju si oglejte bogat spored, ki ga lahko užijete v naslednjih dneh oz. tednih!

LOKACIJE INSTALACIJ, RAZSTAVE // 6.−23. sept. 2016, 20.00-24.00

1 Galerija Plevnik-Kronkowska, Razlagova 9 – Izland & jesusonecstasy: Soundlighter in Reci: luč!

2 atrij Galerije Niko Ignjatič, Na Okopih 2b – Marjeta Zupančič Meglič: Skrivnostni atrij

3 Galerija Niko Ignjatič, Na Okopih 2b  – Andrej Štular: Familija

4 dvorišče galerije AQ, Na okopih 2c – Marko Crnobrnja: Past za bralce

5 Lapidarij pri Stari grofiji Pokrajinskega muzeja, Muzejski trg 1 – Sophie Guyot: 1000 luces

6 vrt Osrednje knjižnice Celje, Muzejski trg  1 – ALUO: Bright Talk

7 Zavod Celeia Celje – Center sodobnih umetnosti, Trg celjskih knezov 8 – Natan Esku: Evolucija; urnik galerije: tor.-sob.: 11.00-18.00, ned.: 14.00-18.00 [do 18. 9.]

8 MC Celje, Mariborska cesta 2 – Aleksandra Stratimirović: V.I.P.

9 MC Celje, Mariborska cesta 2 – Kaja Avberšek & Darja Osojnik: Šajn*n*flaj

10 MC Celje, Mariborska cesta 2 – Sabina Černič & Janez Grošelj: Utrip drevesa

11 Slomškov trg 6 – Manja Vadla: Skrito, prikrito, odkrito.

12 MC Celje – Ana Kogoj: Svetlobna igra, risba na asfaltu.

 

LOKACIJE IN DATUMI ENKRATNIH DOGODKOV, 6. in 9. sept. 2016

6. sept. 2016

13 Fasada mesta pri Likovnem salonu Celje – Črt Valenčak: Določeni

14 Mestna plaža ob Savinji – Tomaž Črnej: Doneski k slovanski mitologiji, glasba: Nuša Ofentavšek

15 Kletni prostori ob galeriji Ignjatič – Iva Tratnik: Sence. v.Temi1x.

 

9. sept. 2016

1. Pri platanah pred kinom Metropol – Andreja Džakušič: Brez naslova, 18:30

2. Špitalska kapela – Gilles Duvivier: My best unbeaten brother, this isn’t all I see, 20:30.

3. Špitalska kapela – Estela Žutič: Brez besed, 21: 30.

4. Špitalska kapela – The Quantum Orchestra: In potem je bila luč, 22:30.

 

INSTALACIJE

1 Galerija Plevnik-Kronkowska, Razlagova ul. 9 –  Izland & jesusonecstasy: Soundlighter in Reci: luč!

Soundlighter je interaktivni zvočno-svetlobni inštrument za prenos zvoka in svetlobe v realnem času. Skupek svetlobnih pogojev v instalaciji preko interakcije z občinstvom vpliva na zvok, ki ujet v neskončni povrtani zanki vpliva nazaj na vizualno podobo.

Reci: luč! je izbor recikliranih svetlobnih objektov več avtorjev: Aleksandra Stratimirović, Andrej Štular, Aleš Presetnik, Milutin Popović. Dela so bila prvotno na ogled na razstavi Reci:luč, ki je bila del programa Svetlobne gverile, katere tema je bila reciklaža. Na ogled bo v izložbo galerija Plevnik-Kronkowska Andrej Štular postavil še novo svetlobno instalacijo.

2 vrt Osrednje knjižnice Celje, Muzejski trg  1 – ALUO: Bright Talk, avtorji: Dan Adlešič & Uršula Rihtar & Katarina Müller & Anja Radovič in Katja Špiler.

mentor: Boštjan Drinovec, ALUO

Bright Talk je ambientalna instalacija; nekakšen equalizerski svetlobni sistem, ki obiskovalcem omogoča, da s pomočjo mikrofona ‘osvetlobijo’ svoj glas.

3 lapidarij pri Stari grofiji Pokrajinskega muzeja, Muzejski trg 1 – Sophie Guyot: 1000 luces

Sophie Guyot pogosto naslavlja okoljske teme, ki jih obravnava kot nekakšne metafore za obče stanje človeštva. Narava v njenem delu pogosto pridobiva poetično in brezhibno substanco, ki šarmira gledalca in krepi njegovo zavedanje o svetu, ki ga obkroža. Morje cvetlic, izdelanih iz reciklirane plastike, in opremljenih z LED-svetili, ki ustvarjajo iluzijo svetlečega travnika naslavlja krhkost narave, a tudi zmožnost njenega okrevanja in regeneracije.

4 atrij Galerije Niko Ignjatić, Na Okopih – Marjeta Zupančič Meglič: Skrivnostni atrij

Ambientalna instalacija temelji na svetlobni igri z odsevi, ki plešejo po arhitekturi in jo spreminjajo v sanjsko podobo.

5 Galerija Niko Ignjatić, Na Okopih 2b  – Andrej Štular: Familija

Razstava prikazuje izsek iz Štularjevega svetlobnega opusa. Serija svetlobnih slik Familija oblikuje svojevrstno družbeno topografijo, saj avtor vanjo vpleta podobe obrazov različnih kultur. Večplastne slike-objekti učinkujejo kot preslikave iz osebne skicirke. Dopolnjuje jih več svetlobnih objektov, ki so ustvarjenji v različnih obdobjih, povezuje pa jih tehnika reciklaže.

6 dvorišče galerija AQ, Na okopih 2c – Marko Crnobrnja: Past za bralce

Ker neprebrane knjige ne preživijo, je avtor ustvaril posebno napravo, s katero si lahko sleherna knjiga ujame čisto svojega bralca.

7 Zavod Celeia Celje – Center sodobnih umetnosti, Trg celjskih knezov 8 – Natan Esku: Evolucija, tor.−sob.: 11. 00−18. 00, ned.: 14. 00−18.00.

Razstavljena svetlobna telesa so, podobno kot živa narava, podvržena procesu evolucije. Svetlobni objekti iz odpadnih materialov se skozi leta razstav spreminjajo svoje oblike in funkcije, se reciklirajo in tako stopajo v krogotoke novih uporab, nekateri pa postajajo kinetični

8 MC Celje, Mariborska cesta 2 – Aleksandra Stratimirović: V.I.P.

Ko vstopite v belo obarvan krog, zažarite v soju luči – spremenite se v epicenter pozornosti, postanete zvezda, v katero so uprte vse luči sveta. In lahko raziskujete, kako se mešajo barve v svetlobnem spektru.

9 MC Celje, Mariborska cesta 2 – Kaja Avberšek & Darja Osojnik: Šajn*n*flaj

Kurja svetlobna gugalnica se prebudi šele, ko se zvečeri, vendar je tudi podnevi prijazna do radovednežev. Ob pazljivi uporabi omogoča vrtoglave užitke.

10 MC Celje, Mariborska cesta 2 – Sabina Černič & Janez Grošelj (Fakulteta za arhitekturo): Utrip drevesa

Mentor: Tomaž Novljan

Projekt Utrip drevesa tematizira človekovo povezanost z naravo, s čimer ju umešča v skupni univerzum. Drevo in človek sta na ta način razumljena kot del enovitega in povezanega sistema, v katerem potekajo številne povezave in soodvisnosti. Vhodni element sistema predstavlja na deblo pritrjeni senzor, ki meri človeški srčni utrip. Obiskovalec vstavi prst in krošnja pulzira v ritmu njegovega srčnega utripa.

 

VSTOP PROST!

6. sept. 2016 // INSTALACIJE

11 Slomškov trg 6 – Manja Vadla: skrito, prikrito, odkrito. Zdi se, da se več generacij stare bivanjske energije prebivalcev mesta kopiči v kleteh, o katerih sprehajalci ne vemo ničesar.

12. MC Celje – Ana Kogoj: Svetlobna igra, risba na asfaltu. Beleženje jasno-vidno−vidnih geometrijskih oblik, ki se pojavljajo kot svetlobna znamenja.

13. Fasada mesta pri Likovnem salonu Celje – Črt Valenčak: Določeni1xMesto s svojimi fasadnimi oblikami nudi prostor, v katerem s kulturno−idejnim vzgibom dosegamo želene cilje.

14 Mestna plaža ob Savinji – Tomaž Črnej: Doneski k slovanski mitologiji, glasba: Nuša Ofentavšek. Ženske figure ubesedene skozi narativ slovanske mitologije, v kateri so bile ženska mitološka bitja močno zastopana in pomembna, avtor projicira na drevesne krošnje.

15. Kletni prostori ob Galeriji Niko Ignjatič – Iva Tratnik: Sence. v.Temi. Prebijaš se skozi temo ter s svetlobo ustvarjaš sence še neznanega prizora.

 

9. sept. // PERFORMANSI

1. Pri platanah pred kinom Metropol – Andreja Džakušič: Brez naslova, 18:30

2. Špitalska kapela – Gilles Duvivier: My best unbeaten brother, this isn’t all I see, 20:30. Performans prevprašuje obsesivne teme in ikonografijo Gillesa Duvivierja, da bi razgalil še nekatere predpostavke o temačnosti, izgubi odnosa do narave, ognja in ljubezni.

3. Špitalska kapela – Estela Žutič: Brez besed, 21: 30. Gibalno svetlobni performans v spomin vsem vojakom in ‘vojakom’, ki so odšli, ne da bi izvedeli, kako zelo so ljubljeni.

4. Špitalska kapela – The Quantum Orchestra: In potem je bila luč, glasbeni performans in projekcija, 22:30. Mesec in ozvezdja izvirajo iz navzočnosti Svetlobe in odsotnosti svetlobe, teme v likovnem prostoru. Tema je negacija razločevanja in nasprotje brezkončnega videza.

od-celje-do-polsi-klik