Koščki rimskih fresk dokazujejo visok standard Celeie: odkrita tudi podoba znamenitega Amorja


ep
Upodobitev epske pesnitve.

Rimska vila, ki so jo odkrili med obnovo Muzejskega trga, je znova presenetila, tokrat z delno sestavljenimi ostanki fresk in poslikanega obokanega stropa, ki so preživeli 2000 let.

Med rekonstruiranjem dragocenega stropa so arheologi dognali, da ta ni le pomembna dopolnitev k razumevanju rimske umetnosti, ampak postavlja knežje mesto in na sploh slovenski prostor ob bok večjim evropskim odkritjem iz tega časa.

Kompleks vile, ki je pripadal premožni družini, je že bil prepoznan kot pomembna najdba, zdaj pa je Ministrstvo za kulturo zagotovilo izdatna sredstva za konzerviranje in restavriranje dragocenih fresk in zidov.

Najdene antične freske so ohranjene le redkokje v Evropi in tako predstavljajo zgodovinski zaklad. Arheološke raziskave so potekale med letoma 2016 in 2018. Na RTV Slovenija so pred kratkim zapisali, da ne gre le za pomembno najdbo zadnjih let, ampak za

eno pomembnejših arheoloških odkritij na slovenskih tleh sploh, izjemnost pa v resnici presega naše meje. Primerov monumentalnega slikarstva rimskega cesarstva se je namreč v Evropi ohranilo izredno malo (če naštejemo Avenches na zahodu Švice, Narbonne v Franciji, Pompeje, Stabije, Herkulanej in pa nekaj primerov v Rimu, smo našteli tako rekoč vse znane primere).

Dokaz visokega standarda v antičnem Celju
ptica
Takšne antične freske so v Evropi zelo redke.

Koščki fresk so po kakovosti priprave površine in poslikave enaki znamenitim poslikavam pod Vezuvom in v Rimu. Tako razkošno opremljene vile pa so zahtevale redno vzdrževanje in obnavljanje, kar ni bilo poceni.

Tudi kompozicija in motivi kažejo, da so morali mojstri delavnice, ki je v 1. stoletju delovala v Celei, dobro poznati enake predloge kot vrhunske delavnice v Italiji. Kot pojasnjuje Jure Krajšek iz Pokrajinskega muzeja Celje, primerjav ne najdemo samo v razkošnih domovanjih meščanov v Pompejih, temveč tudi na stenah megalomanskih in izredno bogatih cesarskih rezidenc, kot je Villa Poppaea. Krajšek dodaja,

da smo med top petimi lokacijami na svetu, ki lahko ponudijo tako ohranjene kontekste.

Motivi bogate mitologije 
Podoba moškega in ženske zaenkrat še ni povsem pojasnjena.

Rimljani so si dali na stene in strope naslikati različne zgodbe. Zatorej vemo, da so tudi v antičnem Celju brali literaturo in poznali te stvari. Med številnimi rastlinskimi in figuralnimi motivi izstopajo tisti, ki se navezujejo na zgodbe izredno bogate grško-rimske mitologije. Med opaznejšimi je zagotovo Amor, ki je upodobljen kot otrok s krili ter z lokom in puščico v levici, v prsih pa mu ravno tako tiči puščica. Prizor še ni v celoti razstavljen in umeščen v kompozicijo, bi pa lahko nakazoval na znani mit o Amorju in Psihi, se pravi zgodbo o večni ljubezni, trpljenju in končni nagradi.

Tudi s tega stališča so freske zelo pomemben spomenik, ki predstavlja Celeio kot malo drugačno naselbino med rimskimi mesti na slovenskih tleh. Zaradi redkosti tovrstnih najdb in nekaterih nekoliko drugačnih upodobitev se strokovnjaki s tako kompleksno slikarijo prvič srečujejo.

Odkrili pa niso le antične vile …

Najdeni so bili tudi ostanki srednjeveškega upravno-gospodarskega poslopja Celjskih, deli petih rimskih stanovanjskih hiš, del manjših javnih term in del rimske ulice.

Več kot 55.000 odlomkov fresk je trenutno shranjenih v več kot 1.400 zabojih, kar je nemogoče sestaviti in obdelati v letu dni. Restavriranje stropa je prevzel Restavratorski center ZVKDS, po zaključku del pa bodo najdbe predstavljene javnosti. Datum odprtja še ni določen, saj imata prednost ustrezna zaščita in obnova fresk.

vir tekst: RTV Slo in T. Ž.

vir foto: ZVKDS in Pokrajinski muzej Celje