Izrekanja 2020: Brezmejno – tretja izvedba celjskega pesniškega festivala

17. 08. 2020 20:11

Celjski pesniški festival Izrekanja bo sredi prihodnjega tedna zaživel v tretji izvedbi. Kljub zdravstvenim omejitvam so ga naslovili Izrekanja 2020: Brezmejno.

V lapidariju pri rečni strani Osrednje knjižnice Celje, je potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili dogajanje na letošnjem festivalu Izrekanja. Na istem prizorišču bodo potekali osrednji dogodki. Ti se začnejo v sredo, 26. avgusta, zaključili pa se bodo 29. istega meseca. Festival so podrobneje predstavili Kristian Koželj, umetniški vodja festivala Izrekanja, mag. Polona Rifelj, direktorica Osrednje knjižnice Celje, Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje-Center in Marjeta Malus, predstavnica Avstrijskega kulturnega foruma.

Zaradi omejitev, vezanih na epidemiološko situacijo in zahteve NIJZ, bo število gledalcev vsak večer omejeno na 50. Zainteresirani gledalci se morajo za vsak večer posebej prijaviti vnaprej preko spletnega obrazca.

Program

Čeprav se festival uradno začne v sredo, 26. avgusta, bo že v soboto, 22. avgusta, ob 10. uri potekal spletni pogovor s Polono Rodič na FB strani Izrekanja z naslovom Sestradana. Nato sledijo:

Sreda:

ob 19.30 v lapidariju, odprtje festivala Izrekanja Brezmejno (OBRAZEC)

  • Predstavitev antologije In zemlja je vibrirala kakor živo telo
  • Dvojezični pesniški večer Brezmejno/Grenzenlos
  • Koncert Benjamin Foris Sexteta

 

Četrtek:

ob 17. uri na FB festivala Izrekanja, Kar dopuščajo čuti, Spletni pogovor z dr. Robertom Simoniškom (moderira dr. Zoran Pevec),

ob 20. uri na FB festivala izrekanja, Robovi Spletni pogovor s Petrom Semoličem (moderira Kristian Koželj).

 

Petek:

ob 20. Uri v lapidariju (OBRAZEC)

  • Pišem pismo, tebi (avtorska predstava Beti Strgar)
  • Sivček in jaz (pesnitev Juana Ramóna Jimenéza v izvedbi igralca Renata Jenčka in kitarista Aljaža Cvirna, produkcija Hiše kulture Celje)

 

Sobota:

ob 20. uri v lapidariju, Zaključek festivala Izrekanja (OBRAZEC)

  • Projekcija poetičnih videev, ki jih bodo ustvarili udeleženci delavnice z Andrejo Kranjec.
  • Koncert Hamlet Express

 

Nedelja:

ob 20. uri v Plesnem forumu Celje, Izrekanja po Izrekanjih: Predmetenje, avtorski plesni projekt Jana Rozmana.

 

Izrekanja 2020: Brezmejno

Kljub vsem ukrepom nam bo letos uspelo izvesti pester program in prepričana sem, da bo zanimiv za širšo publiko. Težave se pojavijo pri pridobivanju sponzorjev, kateri svoja omejena sredstva raje usmerijo v druge dejavnosti, predvsem šport, kultura pa ostane malce na strani. Vseeno smo kot knjižnica, kot javni zavod, varuhi slovenske kulture in jezika tisti, ki moramo nuditi podporo projektom, kot je festival Izrekanja. Izjemno sem ponosna, da je nastal v Celju in da je ideja prišla s strani našega zelo kreativnega sodelavca Kristiana Koželja. Prepričana sem, da bi teh festivalov moralo biti več. Ta projekt podpiram predvsem zato, ker je drugačen, ni klasičen ter odpira vrata novim idejam, mladim ustvarjalcem in ker povezuje.Polona Rifelj, direktorica Osrednje knjižnice Celje

Podrobnosti programa in samega festivala.

mag. Polona Rifelj, direktorica Osrednje knjižnice Celje:

 

DejC

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 0,931 seconds.