Izšla je nova knjiga o Celju


knjiga_o_celjuPokrajinski muzej Celje je izdal novo knjigo z naslovom Celje – fotozgodba izpod neba. Delo je nastalo v sodelovanju s pilotom in fotografom Bojanom Plevčakom in piscem besedila Damirjem Žeričem.

Nova knjiga o Celju, kakršne doslej še ni bilo, prinaša množico najlepših in najbolj nevsakdanjih fotografij posnetih iz zraka. Večina fotografij je bila posnetih z radijsko vodene platforme na katero je pritrjen fotoaparat visoke ločljivosti, del pa je bil posnet tudi iz letala.

Spremljajoče besedilo se osredotoča na gradbeni razvoj Celja in bližnje okolice od srednjega veka do sodobnosti. Opisan je nastanek in razvoj mesta s poudarkom na najpomembnejših objektih, trgih in ulicah v starem mestnem jedru. Predstavljene so tudi novejše stanovanjske soseske, športni objekti, zelene površine ter ostala infrastruktura.

Nekatera poslopja so zaradi svojih arhitekturnih odlik ali vsebine, ki presegajo lokalno okolje, tekstovno in fotografsko predstavljena obširneje. Posebno poglavje pa je posvečeno tudi celjskemu Staremu gradu, po razsežnosti največjemu grajskemu kompleksu na Slovenskem in večstoletni dominanti celjske vedute.