Jubilejna Veronikina nagrada Tini Kozin (foto)


V Narodnem domu v Celju so včeraj podelili Veronikine nagrade. Mestna občina Celje je Veronikino nagrado podelila Tini Kozin za zbirko Nebo pod vodo, Zlatnik poezije je za življenjski opus prejel pesnik Milan Jesih, malo Veroniko pa mlada pesnica Nina Bohnec za pesem Med najinimi dotiki.

Podelitev Veronikine nagrade bi se morala zgoditi na Starem gradu Celje, vendar je bila v zadnjem hipu, zaradi slabe vremenske napovedi, prestavljena v Narodni dom.

Vernokinina nagrada letos praznuje četrt stoleja.

Komisija v sestavi dr. Alen Albin Širca (predsednik), Bina Štampe Žmavc (pesnica) in Lara Paukovič (pisateljica in publicistka) je za nominirance izbrala še Aljo Adam z zbirko Privlačnosti, Esada Babačića z zbirko Včasih, Ano Pepelnik z zbirko Treš in Muanisa Sinanovića z zbirko Krhke karavane.

Tina Kozin je pesnica, komparativistka, urednica in radijska ustvarjalka. Zaposlena je v uredništvu za kulturo Radia Slovenija, deluje pa tudi kot urednica knjižne zbirke Stopinje pri Literarno-umetniškem društvu Literatura, pri istoimenski reviji pa je tudi urednica rubrike Proza pri istoimenski reviji. Za svoje kritiško delo je leta 2007 prejela Stritarjevo nagrado za najboljšega mladega kritika, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Prejela je tudi Študentsko Prešernovo nagrado.

Leta 2010 je izšel njen knjižni prvenec, knjiga poezije Mož s petimi podplati. Drugo pesniško zbirko Šumenja pa je izdala leta 2014.

“Tina Kozin v svoji tretji pesniški zbirki izkazuje nenavadno zrelost, ki se precej oddaljuje od glavnih tokov sodobne pesniške govorice, vsakršna oznaka bi bila tu seveda neprimerna in navsezadnje nujno abstraktna. Vsekakor gre za redko pesnjenje, katerega morda največja odlika je, da se za na videz skopimi, a vendar premišljenimi in celo preciznimi pomenskimi mrežami in imaginativni prodornosti skriva neverjetna jezikovna energija, ki jo lahko ob površnem, morda pa celo ob drugem in tretjem branju zlahka spregledamo,” je v obrazložitvi zapisala komisija.

Milan Jesih, pesnik, dramatik in prevajalec, je Zlatnik poezije prejel za življenjski pesniški opus, za ustvarjalni prispevek k slovenski kulturi in literaturi ter za žlahtnost pesniškega jezika. Kot prevajalec je prevedel več kot 40 pomembnih del svetovne književnosti.

Člani komisije za Malo Veroniko dr. Zoran Pevec (predsednik, pesnik, literarni teoretik), Aleš Jelenko (pesnik, prozaist in esejist) in Tonja Jelen (pesnica, recenzentka in profesorica slovenščine) so med avtorji 29 pesmi – letos je bila med njimi tudi pesem iz Evropske šole Luksemburg II – nominirali  še Ana Velenik (Gimnazija Ilirska Bistrica), Alja Pušič (II. gimnazija Maribor), Kaja Magovac (Gimnazija Kranj) in Eva Šubic (Gimnazija Novo mesto).

Zmagovalka male Veronike 2021 je pesem Nine Bohnec Med najinimi dotiki, ki je nastala pod mentorstvom Bože Ivanušič Trajbič na Gimnaziji Murska Sobota.

Letos je Mestna občina Celje podelila 25. Veronikino nagrado, prvič je prireditev potekala v organizaciji Hiše kulture, ki je natečaj prevzela od podjetja Fit media. Slavnostni govornik je bil prokurist Fit medie Jože Volfand. Na prireditvi je zbrane nagovorila tudi podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek, ki je poudarila pomen Veronikine nagrade za mesto in vso Slovenijo. Naziv mesto poezije je Celju nadela prav Veronikina nagrada, ki jo ponosno podpiramo že od vsega začetka.

Kulturni program so oblikovali Matic Valič, voditelj in interpret, pianistka Vita Kovše in mezzosopranistka Sara Briški Cirman.

Veronikina nagrada je v 25-ih letih pridobila velik ugled in pomembno mesto med nagradami za kulturno ustvarjanje v Sloveniji. Izjemno ponosni smo, da je celjska in hkrati vseslovenska.

foto: Rok Deželak.