Kaj nam ponuja celjski Knežji dvorec po prenovi


Po več desetletjih prenove, se celjski Knežji dvorec predstavlja z izvrstno razstavo, ki zajema pomembne odseke zgodovine našega mesta. Celje se tako končno lahko pohvali z razstavo, ki je resnično primerljiva z uspešnimi razstavami širom Evrope. Bogata predstavitev celjske zgodovine, ki se ustavi predvsem v času rojstva našega mesta in njegovem najvišjem vzponu, nam je lahko v ponos.

V kletnih prostorih mogočnega Knežjega dvorca že dalj časa po svoje živi mesto pod mestom, v slogu rimske Celeie. Poleg fragmentov, ki pričajo o življenju v Celju iz časa njegovega rojstva, tu močno izstopajo tudi druge faze v razvoju stavbe. Dotična je namreč eden najlepših gotskih primerov profane arhitekture daleč naokoli. Tu se tako vidno prepletajo rimski objekti z romanskimi, gotskimi in celo kasnejšimi iz časa Marije Terezije. Sprehodite se lahko po izvorni rimski cesti ob kateri se nahajajo ostanki rimskih hiš, mestnih vil in obzidja ter si ob temu le zamišljate pestro dogajanje na tej ulici pred približno 2000 leti.

Nepričakovan presežek pa ponudi razstava o Celjskih grofih, ob kateri resnično občutiš veličino pomena obstoja te rodbine. Poleg bogatega, zanimivega in predvsem evropsko pomembnega zgodovinskega ozadja, lahko tu vidimo tudi resnične objekte, ki pričajo o življenju in nepredvidljivih obratih iz časa družine Celjskih grofov. Pestre zgodbice in grajski, viteški, samostanski predmeti ter predmeti iz vsakdana preprostih ljudi, nas resnično popeljejo v srednjeveško pravljico, ki se je dogajala na tleh našega mesta.

Mnogokrat pozabimo, se ne zavemo ali celo sploh ne vemo, kaj je del naše preteklosti, čeprav še tako daljne. Ravno zato je vrednost prenove Knežjega dvorca, tako neprecenljiva. V kolikor še razstav v dvorcu niste obiskali, si za pridih lahko ogledate galerijo fotografij ali virtualno predstavitev arheološke zbirke.

[simpleviewer width=100% height=700 id=297]