Kaj počne samuraj v Pokrajinskem muzeju Celje? (foto)


V Pokrajinskem muzeju v Celju je na ogled nova občasna razstava dragocenih vzhodnoazijskih predmetov iz njihove zbirke, ki so jo poimenovali Kaj počne tukaj samuraj?

Kot pravijo v muzeju so prvi odzivi na razstavo zelo dobri, “da je razstava izjemno zanimiva, da je dragocena zaradi vprašanj, ki jih odpira, sodobna, prelepa, čarobna …,”  dobili pa so že tudi povabila na gostovanje.

Odprtja razstave se je udeležil tudi njegova ekscelenca gospod Hiromichi Matsushima, japonski veleposlanik v Sloveniji, ki je bil nad muzejem navdušen. Odprtje razstave se je začelo s predvajanjem vizualnega interludija Subtilior dua Tod den Maschinen.

Njegova ekscelenca gospod Hiromichi Matsushima, japonski veleposlanik v Sloveniji je z velikim zanimanjem prisluhnil življenjski zgodbi Alme M. Karlin. (Arhiv PMC)

Avtorica razstave je kustosinja Barbara Trnovec, razstava pa je nastala v odličnem sodelovanju z dr. Natašo Vampelj Suhadolnik, dr. Majo Veselič, dr. Natašo Visočnik Gerželj, dr. Klaro Hrvatin, Dunjo Zorman in Mino Grčar iz Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani, z dr. Heleno Motoh iz ZRS Koper in z Bojanom Šibenikom, poznavalcem japonske bojne opreme.

Avtorica razstave je kustosinja Barbara Trnovec, razstava pa je nastala v odličnem sodelovanju z dr. Natašo Vampelj Suhadolnik, dr. Majo Veselič, dr. Natašo Visočnik Gerželj, dr. Klaro Hrvatin, Dunjo Zorman in Mino Grčar iz Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani ter z dr. Heleno Motoh iz ZRS Koper.

Poleg bogate vsebine ni mogoče spregledati estetske plati razstave, ki je požela veliko občudovanja, prav tako kot katalog razstave. Vizualno podobo sta zasnovala kustosinja Barbara Trnovec in oblikovalec Jernej Koželj iz Tak kolektiva. Skupaj so v šestih letih sodelovanja uresničili že več projektov, najbolj odmevna sta bila razstava o Almi M. Karlin v Cankarjevem dom (2017) in monografija Neskončno potovanje Alme M. Karlin (2020).

Na razstavi Kaj počne tukaj samuraj? si je med drugim mogoče ogledati film o restavriranju izjemno dragocenega misijonarskega zvitka iz Šanghaja. V muzeju dodajajo, da je tudi sodelovanje s Centrom za konserviranje in restavriranje Arhiva Republike Slovenije in z vodjo centra dr. Lucijo Planinc izjemno dobro potekalo. “Imela je posluh za nekoliko nepričakovane želje in nastal je sicer kratek, vendar zelo zanimiv film, delo Admirja Baltića.”

Razstava bo na ogled v Pokrajinskem muzeju Celje, do 3. 10. 2021.