Kaj prikazuje privlačen paviljon na Teharjah


Pozornost voznikov, ki se vozijo mimo krožišča na Teharjah že nekaj časa priteguje zanimiva konstrukcija.

Na predelu, ki ga domačini imenujejo Ledina, se je namreč svet tamkajšnje krajevne skupnosti odločil za ureditev parka in postavitev paviljona.

Pogled na panoje o teharski zgodovini; foto: Simon Valant

V notranjosti paviljona je na razstavnih panojih predstavljena bogata zgodovina kraja in kasneje tudi drugih znamenitosti v kraju. Panoje sta pripravila zgodovinar Matej Ocvirk in Slavica Glavan iz Železarskega muzeja Štore.

Poudarek sta namenila tisočletni zgodovini Teharij in koseški skupnosti, ki je tam živela vso fevdalno dobo srednjega veka.

Na Teharjah je namreč najdlje na vsem slovenskem poselitvenem ozemlju živela koseška skupnost.

V kraju je bivala celoten srednji vek vse do konca fevdalne dobe sredi 19.stoletja. Po besedah Ocvirka so bili kosezi vsekakor  slovanskega, staroslovenskega izvora in kasneje, ko se pojavi slovenstvo Slovenci. “Bili so sloj braniteljev, konjenikov, lahko bi rekli, da so bili eni izmed prvih slovenskih vojščakov,” podčrta soavtor razstave.

Preko QR kode bo na panojih omogočen dostop do ogleda kataloga v katerem je prikazana celovita zgodovina, vso slikovno gradivo in navedeni vsi viri in citiranja, kajti z zgodovino koseške skupnosti na Teharjah so se v preteklosti ukvarjali številni slovenski zgodovinarji.

Paviljon bo osvetljen, park pa bo opremljen s klopmi in bo s tem ponujal možnost druženja krajanov, kakor tudi obiskovalcev. Prva priložnost bo že ob današnjem krajevnem prazniku.