Kaj sta imela skupnega Celje in Ćiro Blažević?


Dva dni preden bi dopolnil 88 let je v Zagrebu preminil v širšem prostoru znani nogometni trener Miroslav Blažević – Ćiro, ki se ga je v trenerski karieri, ki je trajala pol stoletja, oprijel tudi vzdevek “trener vseh trenerjev”.

Blažević ni nikoli vodil celjskega kluba, je pa kot trener Mure prišel v Celje julija 2003, ko je domači klub, takrat še na Skalni kleti, zmagal s 3:2. Začetna postava Celjanov je takrat bila: Aleksander Šeliga, Gregor Helbl, Matej Šnofl, Marijan Budimir, Marko Križnik, Andrej Pečnik, Simon Sešlar, Vladislav Lungu, Robert Koren, Mitja Brulc, Dragan Čadikovski. Trener je bil Marijan Pušnik. Kot menjave so na v igro vstopili še: Dare Vršič, Dejan Plastovski in Andrej Kvas.

Svojčas je bil soigralec celjskega nogometaša Poldeta Čokliča. Na spletnem portalu Kamra je zapisana naslednja zgodba:

Celjski nogometaš Polde Čoklič (na fotografiji enajsti nogometaš z leve) leta 1955 v dresu vojaškega garnizona v Čačku skupaj s Ćirom Blaževićem, med nogometnimi navdušenci poznan kot »trener svih trenera« (na fotografiji v nogometnem dresu prvi z leve ob oficirju z otrokoma).

Polde Čoklič je bil igralec NK Kladivar Celje od začetka petdesetih let do sezone 1965/66. Naslednji dve sezoni je igral za celjski NK Olimp in nato nogometno kariero zaključil kot igralec in trener NK Opekar na Ljubečni.

Kapetan vojaškega nogometnega moštva v Čačku je bil takrat Ćiro Blažević, znani bosansko-hercegovsko-hrvaški nogometaš in trener. Blažević je večji del kariere igral v jugoslovanski ligi za klube Dinamo Zagreb, FK Sarajevo, Rijeka in Hajduk Split, tri leta pa tudi za švicarski Sion. V svoji dolgoletni trenerski karieri med letoma 1968 in 2014 je vodil švicarsko, hrvaško, iransko in bosansko-hercegovsko reprezentanco ter večje število klubov, največ na Hrvaškem in v Švici.

Prispeval: Rudi Škedelj (Celje)