Kajuhovci odlični v uprizoritvi Rdeče kapice v španščini


rdeca_kapica_spanscina_3Špansko gledališče Kreatro I. gimnazije v Celju je letos pripravilo že svojo osmo predstavo. Tokrat so se odločili za izvedbo vsem zelo znane Grimmove pravljice Rdeča kapica, ki so jo prilagodili za mladinsko občinstvo. S predstavo so se uspešno predstavili domači in tudi širši publiki.

V sredo, 16. marca, so namreč sodelovali na Teatroli 8 – mednarodnem festivalu srednješolskega gledališča v španščini, ki je bil letos na odru II. gimnazije Maribor. Nastopilo je sedem gledaliških skupin iz treh držav: iz Slovaške, Italije in Slovenije.

Rosita, un lobo y una abuela chula – kakor je naslov predstave – je zabavna zgodba o deklici, ki živi z očetom gospodinjcem, ki jo vsak teden pošlje k babici. Vendar se njena pot konča drugače kot tista v pravljici, naleti namreč na dve pacifistki in na volka vegetarijanca. Do zapleta tako pravzaprav ne bi smelo priti, če le ne bi obstajala volkov ambiciozni in krvoločni oče in lovec, ki si domišlja, da je Chuck Norris.

rdeca_kapica_spanscina_2

 

Gledališka skupina v zasedbi: Zala Županič, Grega Batič, Miha Rušnik, Neža Fink, Maša Smajila, Tadeja Polak, Maja Trebše in Neža Napret ter tehnični mojster Martin Rafael Gulin, je na festivalu požela bučen aplavz ter čestitke od njihovih gledaliških kolegov. Za Zalo Županič, naslovno vlogo, pa je marsikdo vprašal, ali je mogoče Španka. Celotno dogajanje je bilo mogoče spremljati preko Snapchata (prvagim).

Kajuhovci so tako suvereno zastopali svojo gimnazijo na tem mednarodnem dogodku, ki sta ga obiskala tudi dva eminentna gosta: veleposlanik Španije José Luis de la Peña in odpravnik poslov z venezuelskega veleposlaništva Wilmer Armando Depablos. Oba gosta sta dijake nagovorila, jih pohvalila ter se jim zahvalila, da skrbijo za promocijo španščine in španske kulture v Sloveniji.

rdeca_kapica_spanscina_1

Pri organizaciji festivala je sodelovala tudi mentorica španskega gledališča Nataša Peunik.

Predstavo so sicer za celjske gledalce odigrali štirikrat, gostovali pa so tudi na Gimnaziji Poljane. Naslednja predstava bo na sporedu 14. aprila, ko na I. gimnazijo prihajajo šolarji iz Alicanteja, ki sodelujejo v letošnji izmenjavi s Španijo.

 Vir: NP

Foto: Martin Rafael Gulin