Nekdanja kajuhovka letošnja Stritarjeva nagrajenka


Veronika Šoster (foto: Nina Medved/FB Festival Pranger)

Letošnja Stritarjeva nagrajenka je postala Veronika Šoster, nekdanja dijakinja I. gimnazije v Celju. Stritarjevo nagrado podeljuje Društvo slovenskih pisateljev mladim literarnim kritičarkam oziroma kritikom.

Nagrado so Šosterjevi podelili v sklopu srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Pranger.

Žirijo za podelitev nagrade so sestavljali predsednica Martina Potisk ter člana Diana Pungeršič in Zoran Pevec.

Kot so zapisali v utemeljitvi, Veronika Šoster v slovenskem kritiškem »zaledju« deluje daljše obdobje, intenzivneje pa pretekla tri leta, v katerih beleži dostojno razvejan opus, ki med drugim obsega pretanjene revijalne, radijske in spletne prispevke. Je smotrna, senzibilna, razberljivo zanesljiva in nasploh odkrita kritičarka. K natančnim kritiškim reakcijam, premislekom in interpretacijam pristopa spontano in sproščeno, a prizadevno; njeno pisanje praviloma temelji na oprijemljivih pristopih, pretočnih stališčih in obširni ravni zanimanja. Precej pozorno in zagnano presoja svoj opazovalni predmet v vseh merodajnih potezah in z vseh – tako dobrih kot slabih – strani, nadalje ga spretno postavlja v pričakovane perspektive, ne nazadnje v neposredni avtorski in estetsko- kulturni kontekst. Kritičarka kontinuirano stremi h koreniti in smiselni sintezi, kot tudi k nezabrisani, skrbni, dostopni in dopadljivo berljivi predstavitvi prebranih besedil. Člani komisije nesporno opažamo, da vedno bolj prepričljivo postaja jasna in prepoznavna presojevalka s prodornim, premišljenim, nepotvorjenim in pomenljivo izpolnjenim nastopom. Menimo, da naj omenjeno nagrado pridobi kot letošnje priznanje za zgledno dosedanje odzivanje in obenem kot nezanemarljivo popotnico za nadaljnje književno pretresavanje in personalen sporočevalno-izrazni razvoj.

Šoštarjeva je ob prejemu povedala, da je izjemno počaščena in vesela, da je postala letošnja prejemnica Stritarjeve nagrade, ki jo vidi predvsem kot spodbudo za nadaljnje kritiško delo. Zahvalila se je Društvu slovenskih pisateljev, da so opazili in prepoznali njeno delo ter vsem mentorjem, urednikom in bližnjim, ki jo vsi spremljajo na njeni kritiški poti. Posebno zahvalo pa je namenila svojim bralcem, ki kot pravi so eden glavnih razlogov, da piše.

“Literarno kritiko razumem kot most med literarnim delom in bralci, zato si že od vsega začetka prizadevam za kritiko, ki naj bo jasna, razumljiva in dostopna, za kritiko, ki se ne skriva v slonokoščenem stolpu, ampak išče pristen stik z bralci in bralkami. In ta stik lahko kritika doseže samo z iskrenostjo, ki je poleg strokovnosti moje glavno vodilo,” je med drugim Šosterjeva povedala v zahvalnem govoru.

Veronika Šoster, rojena leta 1992 v Trbovljah, obiskovala I. gimnazijo v Celju. Leta 2014 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz primerjalne književnosti in bohemistike, leta 2017 je magistrirala na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno je doktorska študentka literarnih ved. Literarne kritike objavlja v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Mentor, Airbeletrina, Trubarjeva hiša literature in Koridor – križišča umetnosti, za portal Filmstart. pa piše filmske kritike. Leta 2016 je bila izbrana za članico žirije za mlado Veronikino nagrado, na 31. festivalu Vilenica je delovala kot kritičarka v rezidenci. Je področna urednica za poezijo pri reviji Novi zvon, avtorsko poezijo redno objavlja v raznih literarnih revijah in na spletu, leta 2017 je bila finalistka Pesniškega turnirja založbe Pivec. V zadnjem času se ukvarja tudi s prevajanjem leposlovja iz slovaščine. (Literarno-umetniško društvo Literatura)