Kako so Celjani preživeli kulturni praznik (foto, video)


Letošnji 8. februar je v Celju potekal bolj v znamenju nostalgije kot kulture. Nekaj utrinkov iz preteklosti našega mesta smo se spomnili že na predvečer prihajajočega kulturnega praznika, ob literarnem večeru in koncertu skupine Bori & The Young Ones. Prav v istem duhu, polnem spominov je potekalo Prešernovanje v Celju, na najbolj kulturni dan v letu.

Ob 10. uri so svoja vrata odprli Pokrajinski muzej Celje, Muzej novejše zgodovine Celje, Stari grad , Galerija sodobne umetnosti in ateljeji celjskih umetnikov. Prvim recitalom, pesnitvam in že poznanim pesniškim vrsticam Franceta Prešerna, smo lahko prisluhnili v avli Muzeja novejše zgodovine. Ob dani priložnosti smo si ogledali tudi stalne zbirke dotičnega muzeja.

Med najbolj ustvarjalnimi na ta dan pa so zagotovo bili otroci, ki so si pod vodstvom umetnika Simona Macuha zadali velik in zanimiv cilj. Polotili so se namreč izdelati svoj radijski sprejemnik.

Družinsko delavnico je organizirala tudi umetnica Andreja Džakušič. Skozi to delavnico se nismo srečali le z umetniškim ustvarjanjem, vendar tudi s kulturo izdelovanja vrta znotraj mestnega urbanega okolja. Avtorica delavnice se nam je hkrati predstavila še z razstavo Srečevanja, postavljeno v Galerijo sodobne umetnosti.

Poleg obujanja spominov, vpogled v umetniško ustvarjanje in recitalov pesnitev našega največjega pesnika, je Celje na kulturni dan ponudilo tudi srečanje z dobrodelnostjo. Dražbo kreativnih avtorskih fotografij udeležencev fotografske delavnice Celje Fokus 2012, so za dobrodelni sklad fundacije Utrip humanosti, kjer zbirajo denar za štipendije mladostnikov, obolelih za rakom, pripravili v Celjskem mladinskem centru.

[simpleviewer width=100% height=700 id=316]

Foto, video in tekst: Patricija Čamernik