Komedija “Na kmetih” odprla 25. Novačanova gledališka srečanja (foto, video)

14. 10. 2017 20:24

Komedija "Na kmetih" je pritegnila številne obiskovalce. Kulturni dom KUD Zarja Trnovlje – Celje je v petek zvečer povsem oživel, saj je gostil 25. Novačanova gledališka srečanja. Zarjani so se za odprtje festivala ljubiteljskih gledaliških skupin še posebej potrudili in za obiskovalce pripravili premiero komedije Vinka Möderndorferja “Na kmetih”.

Premiera priljubljene komedije domače gledališke skupine je pritegnila številne obiskovalce, ki so Kulturni dom KUD Zarja Trnovlje – Celje napolnili do zadnjega kotička.

Odprtje 25. Novačanovih gledaliških imen so se udeležila tudi številna znana imena, med katerimi so vsi toplo pozdravljali jubilejni festival. V objektiv smo ujeli tudi podžupanju Mestne občine Celje, mag. Darjo Turk, ki je še posebej izpostavila življenje in delo znanega celjskega pesnika, pisatelja in dramatika Antona Novačana.

Po uvodnih nagovorih pa so bile odrske deske proste za zabavo in smeh. Gledališče Zarja Celje je premierno uprizorilo komedijo “Na kmetih”, za katero je Vinko Möderndorfer leta 2003 na Dnevih komedije prejel žlahtno komedijsko pero. V komediji s pestro izbiro karakterno izrazitih likov, med katerimi ima vsak svojo zanimivo zgodbo, avtor na duhovit način prikaže aktualne težave malih krajev in politične korupcije. Dogajanje se odvija na idiličnem gorskem kmečkem turizmu, ki pa v resnici ni tako zelo kmečki in idiličen, kot trdita njegovi lastnici …

Hudomušno dogajanje s komičnimi zapleti popelje obiskovalce v idilo kmečkega turizma, ki gosti številne zabavne in ekscentrične goste. Med njimi so lastniki mečke idile, zlodeji, roka pravice, mediji … Tekst pa se spretno preplete elemente komedije z aktualnim dogajanjem in nastavlja ogledalo družbi.

Navidez lahkotna komedija nam tako postreže z obilico smeha, ki ga sprejmemo tudi skozi resnico o nas samih. Morda ravno zato ne preseneča, da so komedijo “Na kmetih” tudi Celjani sprejeli odprtih rok in z veliko smeha. Za to je bila še posebej zaslužna Tara Prodnik za vlogo Maričke, ki je prejela tudi nagrado za igralko večera.

25. Novačanova gledališka srečanja bodo gostila pet tekmovalnih predstav
Igralka večera Tara Prodnik v vlogi Maričke.
Igralka večera Tara Prodnik v vlogi Maričke.

“Na kmetih” je spremljevalna predstava 25. Novačanovih gledaliških srečanj. Do 11 novembra boste lahko v Gledališču Zarja Celje spremljali še 5. tekmovalnih predstav. Danes v Celje prihaja Kulturno društvo Janez Jalen s komedijo “Govorice”, prihodnji petek pa bo Gledališče Zarja Celje gostilo Kulturno društvo ŠOK Teater Mežica s komedijo “Transvestitska svatba”.

27. oktobra bo oder zavzel Dramski odsek Prosvetnega društva Štandrež s predstavo “Dohodnina”, teden dni kasneje pa prihaja Gledališče Toneta Čufarja Jesenice – Gledališka šola senior s komedijo “Najlepše, najboljše in najbolj slečene”.

V petek, 10. novembra, bo potekala zadnja tekmovalna predstava “Svetniki” pod okriljem Kulturnega društva Loški oder Škofja Loka, dan kasneje pa sledi še stand up večer z glasbo in slavnostni zaključek Novačanovih gledališki srečanj.

Gledališče Zarja Celje že več let dokazuje, da ljubezen do umetnosti jemlje resno in iz leta v leto za obiskovalce pripravlja dodelan in kvaliteten program. Novačanova gledališka srečanja so priložnost, ko pod streho Kulturnega doma KUD Zarja Trnovlje – Celje odmeva smeh, za katerega so zasluže ljubiteljske gledališke skupine z vse Slovenije. V kolikor sta zamudili premiero komedije “Na kmetih”, ne spreglejte ostalih predstav v okviru srečanj. Mi pa vas vabimo k ogledu fotogalerije z odprtja 25. Novačanovih gledaliških srečanj.

 

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
272 queries in 1,938 seconds.