Komemoracije ob dnevu spomina na umrle – KZ borcev za vrednote NOB (foto in video)


komemoracija_ks_celja_1Ob prazniku dneva mrtvih se poleg preminulih najbližjih spomnimo tudi posameznikov, ki so padli v obeh vojnah. V Celju in okolici so tudi letos za to poskrbeli predstavniki Združenje borcev za vrednote NOB Celje, organizatorji komemoracij ob dnevu mrtvih v Trnovljah, Škofji vasi in Ljubečni.

Prva od treh komemoracij, ki so potekala minuli petek, se je odvila ob spominski plošči na gasilskem domu Trnovlje – Celje. Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Trnovlje – Celje je priredila kulturni program v spomin žrtvam totalitarističnih režimov, ki so ga povezovali recitatorji KUD Zarja Trnovlje – Celje in mladi pevci OŠ Ljubečna. Nagovor ob tej priložnosti je imel Branko Verdev, podpredsednik ZZB NOB Celje. Slednji je med drugim izpostavil pomembnost spomina na padle borce ter ovrednotil poznavanje mlajših generacij o dogajanju med in po 2. svetovni vojni.

komemoracija_ks_celja_2

Tovrstne spomine sta krajevni organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Škofja vas in Ljubečna nadaljevali pri spomeniku v Škofji vasi. Tudi tam so za kulturni program poskrbeli predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB ter učenci OŠ Ljubečna, pridružili pa so se jim recitatorji KD Bratov Dobrotinšek Škofja vas. V enem spodnjih video posnetkov lahko prisluhnete recitalu Vere Černič, članice UO KUD Bratov Dobrotinšek Ljubečna. Po koncu recitala lahko prisluhnete še zvoku harmonike.

Petkove komemoracije so se zaključile uro kasneje pri spominski ploščadi na stavbi krajevne skupnosti Ljubečna, tudi tam so za kulturni program poskrbeli učenci OŠ Ljubečna ter borci za vrednote NOB, tam je prisotne nagovoril Marijan Petan, predsednik ZZB NOB Celje. Tako Verdev kot Petan sta med drugim izrazila problem neangažiranosti mladih, ki o zgodovini ne vedo prav dosti oz. jih ne zanima, čeprav so ravno oni most med generacijami, ki bodo spomine prenašali v prihodnost. Z  minuto molka se je zaključila še zadnje od treh petkovih komemoracij.

komemoracija_ks_celja_3

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov. V njih lahko prisluhnete nagovorom Branka Verdeva v Trnovljah in Škofji vasi, recitalu Vere Černič, harmoniki in nagovoru Marijana Petana v Ljubečni (zadnji posnetek je zaradi večernih razmer nekoliko slabši, za kar se opravičujemo). Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na komemoracijah.

[simpleviewer width=100% height=700 id=696]

v/t/f: eH

polovicka_celje_klik